Lakatos-lakótelep: büszkék lehetünk rá

Írta:  2014.10.04.
Újabb közösségi térrel gazdagodott a kerület: az önkormányzat a Tér-Köz pályázatnak köszönhetően Központi Agórát és Emlékparkot alakított ki a Lakatos-lakótelep központjában.

Bármilyen furcsán is hangozhat elsőre: egy lakótelep is lehet egy városrész, egy kerület büszkesége. Lehet építészeti értéke, vagy az ott kialakult közösség okán. Az 1963 és 1967 között épült Lakatos-lakótelep ilyen.

− Pestszentlőrinc első modern lakótelepéről van szó, például ebben a városrészben épült elsőként 9 emeletes lakóház – mondta el Heilauf Zsuzsanna helytörténész, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. E gyűjtemény munkatársai készítették el a Dolgozó és a Nefelejcs utca találkozásában kialakított Központi Agora és Emlékpark tájékoztató tábláit, illetve a hozzájuk tartozó online információs felületeket. Mindezt annak apropóján, hogy az önkormányzat a nyertes Tér-Köz Pályázatnak köszönhetően új pihenőparkot és közösségi pontot alakított ki a fákkal teli téren.

Díj a lakótelepért


− Földközeli perspektívából, innen a parkból először nem veszi észre az ember, de ha a tervrajzokra vagy az építés menetét bemutató fotókra tekintünk, azt látjuk, hogy ez egy nagyon tudatosan megtervezett, kialakított lakótelep. Amikor ez épült, nemigen készültek hasonlóak. Akkoriban Sztálin-lakótelepek nőttek ki a földből, gyorsan, átgondolatlanul. Ezért adózunk tisztelettel a Lakatos-lakótelep tervezőjének, a kiváló építésznek, Brenner Jánosnak – fogalmazott Ughy Attila október 4-én, a Központi Agora és Emlékpark átadó ünnepségén.

A polgármester az esemény alkalmából külön köszöntötte a díszvendégeket, Brenner János családját: a Berlinben élő és dolgozó ifjabb Brenner János építészmérnököt, és Brennerné Becker Zsuzsannát, az építész özvegyét, aki – maga is építészmérnök lévén – ugyancsak részt vett a Lakatos-lakótelep megalkotásában az iskolaépület és egy Üllői úti lakóépület megtervezésével.

− Nagyon megható ez a köszöntés. Köszönöm, és szívből kívánom, hogy az itt élők érezzék magukat nagyon jól a lakótelepen! – mondta Brennerné Becker Zsuzsanna.

Házak bokrokban

Brenner János már befutott építész volt, amikor felkérték a Lakatos-lakótelep terveinek elkészítésére. Az új kerületrészt egy nagyobb léptékű rendszerbe igazítva képzelte el, Brenner ugyanis nem csak megélte a főváros történetének egyik fontos fordulópontját, az 1950-es városegyesítést, hanem a Budapesti Városrendezési Iroda (és jogutódja) munkatársaként részt vett Budapest rendezési tervének kialakításában is. Amit ma Nagy-Budapestként ismerünk, részben az ő keze munkája, a Lakatos-lakótelep pedig annak a hőskornak a terméke, amikor még megvolt a reménye annak, hogy rövid időn belül minden fővárosi modern, kényelmes és szép lakóhelyhez juthat.

Erről a szándékról uralkodik a zöldfelületekben rendkívül gazdag Lakatos-lakótelep, amelyen az épületeket ötös csoportokba, „bokrokba” rendezték. Ezek eredetileg hasonló színezést kaptak, hogy segítsék a tájékozódást. Ezen a lakótelepén még arra is volt igény, idő és pénz, hogy ügyeljenek a lakások megfelelő tájolására. Nem csoda, hogy Brenner Jánost Ybl-díjjal tüntették ki az itt elvégzett munkáért.

Utánam, srácok!

A Tér_Köz pályázatnak köszönhetően kialakított új Központi Agora és Emlékpark egységet képez a Dolgozó utca másik oldalán elterülő közösségi kertekkel: mindkettő azt a célt szolgálja, hogy a lakótelep központjában lehetőséget adjon az itt élőknek a találkozásra, az együttlétre. A Központi Agora területén újabb facsemetéket ültettek az öreg fák közelébe, a megfelelő helyeken pótolták a megkopott gyepet, a pihenőparkot a telep stílusához illeszkedő retro térbútorokkal rendezték be, és újraalkották a hajdan oly népszerű sakkasztalokat. A helytörténeti gyűjtemény által elkészített tájékoztató táblák (amelyhez QR-kódon keresztül internetes oldalak csatlakoznak) a telep történetéről adnak felvilágosítást: a hajdan itt elterülő bolgár kertészetekről, az építés menetéről, az ide költöző görögökről, az egyik Üllői úti ház falán látható egykori takarékbetétkönyv-reklámról, vagy éppen arról, hogy 1975-ben itt forgott az Utánam, srácok! című ifjúsági televíziós sorozat (amelynek egyébként e sorok írója is rajongója volt).
Megszámlálhatatlan érdekesség egy helyen. A most ötvenéves Lakatos-lakótelep a főváros egyik büszkesége. Büszkék lehetünk rá mi is.