Figyelemfelhívás szemétszedéssel

Írta:  B.Z. 2019.03.27.

A park további bővítését szeretnék a környékbeliek.

Mintegy harminc fős csapat gondolta úgy március 23-án, hogy rendbe teszi a Lakatos lakótelep mentén található Brenner János park mellett még elhagyatott térséget.

DSC00359
A park és a tó egy részét már kellemes sétányok ölelik körül, míg átellenben inkább csak mocsaras nádast találunk és elhagyott építkezési területre hasonlító földbuckák halmazát, amely kicsit még csábít is arra, hogy már nem használt lomokat oda elhelyezzenek. Egymás mellett a múlt és a jövő, de hamarosan talán a jövő kerekedik felül.
Az önkormányzat a korábbi években gyönyörűen felújította és élhetővé tette a Brenner János park egyik részét és tavát, amit a népnyelv hagyományosan még mindig büdi tónak nevez, a terület másik részét azonban még nem hozták rendbe. Ezen az elhagyatott területen időnként valahogy felhalmozódik a szemét, amit a kerületrész lelkes barátai most – csatlakozva az országos civil kezdeményezésű TeSzedd! akcióhoz – megtisztítottak. Elsősorban környékbeli lakók voltak közöttük, de a Kispesti Waldorf Óvoda Általános Iskola és Gimnáziumból is érkeztek tanulók, akik segítségét az itt lakók szívesen fogadták. A Fenntarthatósági Témahéten a Német Nemzetiségi Általános Iskola 4/A osztályának diákjai is szedtek a parkban szemetet.
Az akció szervezője, Kádár Tibor szerint azért választották a Brenner János parknak ezt a részét, mert fel szerették volna hívni mindenkinek a figyelmét erre a lehetőségeket rejtő környezetre. Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy az önkormányzat által rekultivált területen található park, mint egy kis oázis szolgálja ma már a Lakatos lakótelepiek és a környező kertvárosiak, de akár az egész kerületből ide látogatók kikapcsolódását. Először az egyik tó és környékének rendbehozatala történt meg, de a másik tó kotrása és környezetének átalakítása is a tervek között szerepel.
– Ezen a területen szeretnénk egy nagy kutyafuttatót és egy pihenőparkot kialakítani, valami olyasmit, mint amilyen a Margitszigeten található. Minthogy a helyszínre az elmúlt időszakban rengeteg illegálisan elhelyezett hulladék került, úgy gondoltuk, hogy csatlakozva az önkéntes szemétszedési akcióhoz, magunk is teszünk valamit a területért. Egyfajta figyelemkeltés is a célunk volt arra, hogy ez a hely jó lehetőség a közösségépítésre, ezért érdemes a figyelemre és a további fejlesztésre – hangsúlyozta Kádár Tibor.
A kerület kilenc évvel ezelőtt tehát a park egy részén kellemes kikapcsolódási helyet alakított ki, mára azonban a kutyás gazdák is hoznák ide a házi kedvenceiket. Ezért szeretnék a környékbeliek a kutyafuttató kialakítását. A park népszerűvé válásával egyébként is szűk ma már a rendbehozott terület, ezért is várják az ide látogatók a park bővítését.
A figyelemfelkeltésen túl kézzel fogható haszna is volt a március 23-ai akciónak, hiszen az önkéntes csapat mintegy 60 zsák szemetet szedett össze a park ma még elhagyatottabb részein, ezen felül pedig mintegy 100 autógumit találtak, amelyek elszállításáról is gondoskodnak.