Megújult a Kapocs utcai kiserdő parkja

Írta:  2014.10.03.
A XVIII. kerületi Kapocs utcai kiserdőben az önkormányzat megbízásából parkfelújítást végzett a Pilisi Parkerdő Zrt. A helyiek örömére új tűzrakó hely és pihenőhely épült, továbbá megújultak a sétautak.
Sokan sokféle okból keresik fel az erdőket. Lehet kirándulni, tiszta levegőt szívni, sétálni, nyárson szalonnát sütni, nyáron a fák hűs lombja alatt megpihenni és csendben gyönyörködni a természetben…
Pestszentlőrinc-Pestszentimre a főváros harmadik legnagyobb erdőterülettel rendelkező része, a pesti oldalon pedig itt a legnagyobb az összefüggő zöldterület. A csaknem 500 hektár összterületű erdőt Pest tüdejének is nevezhetjük.
Ezeknek az erdős részeknek a legfontosabb „feladatuk” az, hogy hozzájáruljanak az emberek jó közérzetéhez. A pesti erdőket főleg a környéken élők használják, az ő igényeiket elégítik ki az erdei tornapályák, játszóterek, sütőhelyek. Azonban a helyi lakosság szemétlerakással, rongálással is terheli az erdőt, amivel nagy kárt és éves szinten tetemes költséget okoznak.
A Kapocs utcai kiserdőben néhány éve végzett parkfelújítást az önkormányzat, de sajnos elég hamar megrongálták az erdei játszóeszközöket, padokat. A XVIII. kerületi önkormányzat ezért most megbízta a park felújításával a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetét.

Csabafi Robert, a településrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy a Kapocs utcai kiserdőnek egyik része az önkormányzat, a másik a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában van.
– Nagyon jó a kapcsolatunk a XVIII. kerületi önkormányzattal, úgy érzem, hogy közös erővel eredményes munkát végeztünk – vette át a szót Boda Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője. Ennek köszönhetően az évek során többek között erdei tornapálya épült, sétautak létesültek. Ez a kapcsolat példaértékű lehet a többi önkormányzatnak is. Korábban erdőbejárást tartottunk a XVIII. kerületben, hogy bemutassuk az eredményeinket más települések vezetőinek is.

A Kapocs utcai kiserdő parkfelújítási munkálataira 3,2 millió forintot költött a XVIII. kerületi önkormányzat. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a Kapocs iskola felőli tisztáson két új tűzrakó helyet építettek, támláspadokat, asztalokat, szemétgyűjtőket és játszóeszközöket helyeztek ki, valamint fémhálót tettek a focikapukra. Már csak meg kell óvni azokat, hogy minél tovább szolgálhassák az erdőbe látogatókat.

Az erdészetvezető elmondta, hogy az önkormányzat megbízásából – a helyiek örömére – két új tűzrakó helyet és egy új pihenőhelyet létesítettek, továbbá felújították a két tisztást összekötő régi sétautat. Az út nyomvonalán, illetve mellette 5-5 méter szélességben bozótirtást végeztek. A korábban kihelyezett, időközben megrongált, tönkrement padokat, játszóeszközöket kicserélték, új padokat telepítettek, s a Kapocs utca felőli bekötőutakat murvával szórták fel egészen a belső sétaútig. Az erdőben található növényekről információs táblákat helyeztek el. A felújítás 3,2 millió forintjába került az önkormányzatnak.
– Nagyon fontos, hogy a közös munka folytatódjon, hogy az itt élő emberek számára minél jobb körülményeket tudjunk teremteni a szabadidő eltöltéséhez – hangsúlyozta Boda Zoltán. – Nemcsak az új eszközök kihelyezése közös érdek, hanem ezeknek a fenntartása, megóvása, karbantartása is. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy ezeket az eszközöket nagyon hamar megrongálják. Azt is tudniuk kell az idelátogatóknak, hogy ez itt nem park, hanem erdő, csupán egy kis részét parkosítottuk.
Nagyon jó, hogy erdő van itt, de vigyáznunk is kell rá. Nemcsak a facsemeték letaposásával okozhatunk kárt, hanem azzal is, ha a lábunk nyomán tömörödik a talaj. Nem jó az erdőnek, ha nem a sétaúton megyünk, hanem össze-vissza barangolunk benne.

– Az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatosan fut az események után – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – Rendbe teszi az erdei pihenést, sportolást szolgáló eszközöket, de egy kis idő múlva újra megrongálják azokat.
Ennek ellenére folytatjuk az erdei tornapálya felújítását a Pilisi Parkerdővel közösen. Megnézzük annak lehetőségét, hogy miképpen ellenőrizhetjük és felügyelhetjük még jobban az erdei pihenő- és játszóhelyeket. Ez a Rákosmenti Mezei Őrszolgálatnak is feladata, és szóba jöhet annak lehetősége is, hogy a XVIII. kerületi közterület-felügyelet is végezzen itt ellenőrzést. A fokozottabb ellenőrzéssel elejét lehetne venni a rongálásnak, az illegális hulladéklerakásnak.