Befektetés a jövő sikereiért

Írta:  2014.09.16.
Két egyházi iskolában, a Szenczi Molnár Albert reformátusban és a Szent Lőrinc katolikusban adtak át műfüves futballpályát az elmúlt napokban.

Ha valaki nem tudta volna, hol is található a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola, az már az épület felé közeledve megfejthette a titkot, mert a „sportos csatakiáltások” mindent elárultak. A gyerekek már a megnyitó előtt birtokukba vették a 40 x 20 méteres pályát.

„Áldás, békesség”

A diákok minden vendéget külön-külön kísértek be az iskolába, s közben elárulták, hogy az aréna már korábban elkészült, s használták is azt szorgalmasan. Tehették, mert a kiváló vízelvezetésnek köszönhetően nem okozott gondot a múlt pénteken (is) lezúduló eső.
A vendéglátók kedvessége az iskola kapujában folytatódott. Az érkezőket lánykák sorfala fogadta, akik Áldás, békességgel köszöntötték az érkezőket.
Aranyos gesztus volt…

Az iskola igazgatónője, Magyarné Teliska Gyöngyi elmondta, hogy a gyerekek nagyon várták a pályát, a testnevelésórákat a szűkös tornaterem helyett a jövőben szinte az egész tanévben kint tudják majd tartani, és „fellendülhet” a futball is.

A 280.

Azt nem tudni, hogy mekkora lesz a „lendülés”, az viszont biztos, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében érkezett két egykori kiválóság ottléte élmény volt a gyerekeknek.
Mészöly Kálmán, a 61-szeres és Kiss László, a 33-szoros válogatott talán több autogramot osztott ki, mint a fénykorában.

– Engem minden pálya átadása megerősít abban, hogy lesz még újra nagy a magyar foci, s hogy ezek közül a gyerekek közül a legjobbak egyszer kifuthatnak majd címeres mezben a pályára. Ez a mostani műfüves már a 280. az országban, amihez támogatást nyújt a szövetség – mondta Mészöly, aki oly barátian beszélt a gyerekekhez, hogy azok szinte csüngtek a szaván.

Előrelépés, öröm

Ughy Attila polgármester azt hangsúlyozta: minden egyes pálya egy kis előrelépés abban, hogy a foci ismét elismert lehessen hazánkban, valamint abban is, hogy a kerületi gyerekek még egészségesebb életet élhessenek.
Lévai István Zoltán azt emelte ki: számára külön öröm, hogy Pestszentlőrinc mellett a kerület másik egysége, Pestszentimre is új pályával gazdagodott.
A szavak után a tettek következtek. A „focis” vendégek rögvest mustrát tartottak a legtehetségesebb szenczisek között, akik olyan vehemenciával kergették a labdát, mintha áldás lenne a perceiken.
Legyen is, hosszú távon…

Megvalósult álom

Mondják, hogy a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában nem jelent „büntetést” a diákoknak, amikor szeptember 1-jén megszólal a csengő. Nem, mert oly családias az intézmény, hogy örömest érkeznek oda a gyerekek. Szarvas Attilával, az iskola igazgatóhelyettesével, önkormányzati képviselővel, a 45 éves, 9 gyermekes családapával a lapzártánkat közvetlenül megelőző pályaátadó előtt beszélgettünk.
– Sokunk álma valósul meg az új tanév harmadik hetének keddjén. Ezen a napon ugyanis ismét gazdagabb lesz az iskolánk. Az MLSZ pályaépítési programjának köszönhetően avatják fel azt a műfüves grundfutballpályát, amelyen edzhetnek és játszhatnak a jövőben a diákjaink és a diákfocistáink – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

Villámépítkezés

– Milyen paraméterei vannak az új „stadionnak”?
– Stadionnak nem nevezném, ellenben kulturált, jó minőségű pályának igen. A mérete 12 x 24, s ha hozzászámoljuk a grundjelleget biztosító palánkot is, akkor 14 x 26 méteres területről beszélhetünk.
– Azt mondta az előbb, hogy jó minőségű a pálya. Honnan tudja ezt már most?
– Az időjárás árulkodott. Már majdnem készen voltunk, amikor olyan eső zúdult le, hogy attól tartottunk, oda az egész… De nem lett, mert szinte néhány perccel később már alig állt víz a pályán. Az építkezés villámsebességű volt. Valamikor augusztus elején történt meg az első kapavágás, és 45 nap alatt minden elkészült.
Forintok a jövőért

Szarvas Attila elmondta, hogy a beruházás végösszege mintegy 14 millió forint volt, amit a Szent Lőrinc iskola mellett a kerületi önkormányzat és – legnagyobb részben – a labdarúgó-szövetség vállalt magára annak a reményében, hogy a befektetett pénzből előbb-utóbb csak lesz újra magyar futball.

– Látni való, hogy a pálya a tornaterem mellett épült fel. Ezek szerint, akinek éppen belefér a tesiórájába, az akár rúghat is néhányat a lasztiba?
– Biztosan nem lesz ellenére ez senkinek…
– Ki a testnevelőtanár?
– Az egyik én vagyok…

Hitoktató-edző

– Akkor valóban pattoghat a labda… Mondjon néhány szót az iskola focistapalántáiról, akiknek egyre jobb a nevük a kerületben.
– Így igaz, ma már odafigyelnek arra, ha ott vannak-e egy-egy tornán a mi srácaink is. Két éve veszünk részt a Bozsik-programban, és már eljutottunk a 4. helyezésig. A rendszeres edzéseken nincs lötyögés, kemény munka van.
– Biztosan kőkemény testnevelő mozgatja meg őket…
– Kőkemény, de nem testnevelő. A hitoktató Kiss Attila végzett el egy edzői tanfolyamot, ő irányítja a fiúkat.