Hamarosan lehet építkezni

Írta:  2014.09.14.
Újabb állomásához érkezett az Almáskert néven ismert terület rendezésének ügye, miután október 1-jén megkezdődhet az Alacskai út és a Határ út által határolt területen a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítése.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának képviselő-testülete Lévai István Zoltán alpolgármester kezdeményezésére három éve, 2011. április 28-án állította fel az Almáskert-munkacsoportot, amelynek az volt az egyik fő törekvése, hogy elősegítse a Határ út – Orgonafüzér utca – Égerfa utca – Platánfa utca – Alacskai út (156080 hrsz. alatti út) által határolt területen lévő telkekhez az építési engedélyek megszerzését.

Feszített tempó

A munkacsoport az eddigi bő kétéves tevékenysége alatt kiemelten foglalkozott az elkeseredett tulajdonosok problémáival, egyeztetéseket szervezett, és elősegítette az Imreforrás Víziközmű Társulat létrehozását, amely rendelkezik már vízjogi engedéllyel mind a víz-, mind a csatornahálózat kialakítására. Építési területté alakításról lévén szó az Almáskert rendezésének ügyében 2011 tavasza óta történt előrehaladás jelentősnek mondható.

– Munkánk eredményeképp a kerület korábbi vezetése által mintegy tíz évig rendezetlenül hagyott területen október 1-jével megkezdődhetnek a víz- és a csatornahálózat kialakításának munkálatai, amelyek várhatóan 2015 tavaszán zárulnak – tájékoztatott Lévai István Zoltán.

Családoknak segítve

Az építési engedélyek megszerzéséhez a villanyhálózat kiépítése is szükséges. Ez előreláthatólag még az év végéig megtörténik. Mindezen lépések eredményeként, a víz-, csatorna- és villanyhálózat kialakítását követően, az építési engedély birtokában, akár már jövőre elkezdődhet a házak építése.

Az összes telektulajdonossal törődik az önkormányzat

A munkacsoport kiemelten foglalkozik az Almáskert másik (az Alacskai út – 145111/3 hrsz. – Határ út – Orgonafüzér utca által határolt) területével is, ahol sikerült egy olyan szabályozási tervet kialakítani, amellyel tömbönként, vagyis kisebb csoportokban is lehetőségük van a tulajdonosoknak a telekalakításra. Itt szintén több mint tíz éve húzódik a rendezés, mert a tulajdonosok nem tudnak dűlőre jutni a telkek alakításában. Ezzel az új szabályozási tervvel viszont kisebb tulajdonoscsoportok megegyezése is elegendő a telekalakításhoz, nem kell a mintegy 100 embernek együtt megállapodnia.
Mindezek eredményeként van olyan tömb, amelyben már megállapodtak a tulajdonosok, és megtörtént a telekalakítás, így a közművek kiépítését követően ezen a területen is elkezdődhet a fejlődés, illetve a másik területhez hasonlóan családi házak épülhetnek fel.
 

Az önkormányzat és az Almáskert rendezésének koordinálásával megbízott munkacsoport kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy a kerületnek ez a része a környezetében lévő lakóövezettel harmonizálva épüljön ki.

– A fentiekre tekintettel elmondható, hogy a munkacsoport létrehozása eredményes és sikeres gondolat volt, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kezdeményezés több mint 70 család kerületi letelepedéséhez nyújt segítséget, valamint elősegíti egy rendezetlen terület beépítését, ami tovább fokozza a XVIII. kerület családias, kertvárosi jellegét – mondta az alpolgármester.