Lőrinci matt, 64 kockán

Írta:  Róth Ferenc 2019.02.07.

Amilyen csendben és csendet igényelve teszik a dolgukat a sakkozók, ugyanolyan a működésük is a kerületben.


A Pestszentlőrinci Sakk-kör a harmincadik születésnapjához közeledik. A megalakulásuk éve, ahogy mondani szokták, már odébb van: 1992 óta részesei e sportág hazai körforgásának, bajnokságainak.
A lőrinci szakosztály elnöke Bertók Béla, akinek nehéz volna újat mutatni ebben a „szakmában”, hiszen húsz éve irányítja már e csendes, szerény sportág képviselőit.

VAA 1145 copy
– Való igaz, nem mutogatjuk magunkat, nem lökdösődünk. Csináljuk a dolgunkat, pontosabban úgy igyekszünk eltölteni a szabadidőnket, hogy az a legjobb legyen, s mindnyájunknak örömöt szerezzen – mondja az elnök, akinek van dolga bőven.
Ez akkor és abból derül ki, amikor a sakk-kör számairól beszél.
– A különböző korosztályokban tíz csapatot indítunk a másodosztályú bajnokságokban, s a sikereinket több mint negyven igazolt versenyzővel érjük el. Az országos csapatbajnokságban a másodosztály negyedik helyén állunk az asztalokhoz ülő tíz csapatból, amire azt mondom, hogy hétről hétre kiegyensúlyozott szereplésre vagyunk képesek.
Az edzéseiknek a Kondor Béla Közösségi Ház ad helyet, az önkormányzatnak köszönhetően ingyenesen.
Így aztán örömmel ül asztalhoz idősebb is, fiatal is.
– Ami a szórást illeti, van nálunk nagypapakorú, de van kisgyermek is, még csak az alsó tagozatba járó. Többen még a tízet sem töltötték be, de olyan lelkiismeretesen járnak az edzésekre, mintha csak a sakkolimpiára készülnének. Pedig csak az első lépéseiket teszik meg ebben a gyönyörű sportágban.
A Pestszentlőrinci Sakk-kör legjobbjai január utolsó vasárnapján is asztalhoz ültek. Hazai környezetben fogadták bajnoki találkozón az Andornaktálya csapatát, s nagy küzdelemben nyertek 6.5-5.5-re.