Közmeghallgatás közügyekről

Írta:  B.Z. 2018.12.21.

A múzeum és a repülőtér is napirenden volt.


Közmeghallgatást tartottak december 13-án a városháza tanácstermében, ahol a Tomory Lajos Múzeum jelenéről és jövőjéről, valamint a kerületieket érintő egyéb fontos kérdésekről volt szó.
Közmeghallgatásra hívta az önkormányzat képviselő-testülete december 13-án a polgármesteri hivatal I. emeleti tanácstermébe a kerület lakóit. A minden érdeklődő számára nyitott rendezvény fő témája ugyan a Tomory Lajos Múzeum helytörténeti tevékenységének és jövőbeli terveinek bemutatása volt, de a kerületet érintő bármilyen ügyben kérdezhették Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakosai a kerület vezetőit, képviselőit.

kozmeg1

kozmeg2

kozmeg3


Azért választották idén a közmeghallgatás fő témájává a Tomory Lajos Múzeumot, mert az idén márciusban múzeummá előlépő helytörténeti gyűjtemény birtokba vehette új székhelyét, a felújított és átalakított Herrich–Kiss-villát. Noha a múzeum szakemberei már az elmúlt hónapokban is rendezvényeket szerveztek a kerület egyik legrégibb és egyben legszebb műemlékjellegű épületében, a villát a mintegy 71 millió forint értékű felújítást követően november 14-én adták át a rendeltetésének.
Heilauf Zsuzsanna nagy eredménynek nevezte az intézmény önállóvá válását és a villa újjászületését. A múzeum igazgatója ismertette az intézmény történetét, a berendezett kiállításokat, valamint részletesen szólt a Herrich–Kiss-villa felújításának folyamatáról. Megköszönte mindenkinek a munkáját, aki az épület felújításában valamilyen módon részt vett, és kitért a múzeum jövőbeli terveire is.
Heilauf Zsuzsanna bemutatta azt a most elkészült sétaapplikációt is, amelynek segítségével az érdeklődő végigjárhatja a kerület két érdekességeket tartalmazó útvonalát, amelyek közterein, épületein és szobrain keresztül bepillantást nyerhet a kulturális és épített örökségbe. Az MTA SZTAKI-val, a PIK-kel és a XVIII. kerületi Értéktár Bizottsággal közösen kifejlesztett, okostelefonra ingyenesen letölthető alkalmazás révén a felhasználó séta közben mindig megtalálja a térképen az aktuális helyzetét, és ha kedve tartja, követheti és visszanézheti képekben, valamint szövegben az elhangzó ismertetőt.
A közmeghallgatás egyik legaktuálisabb témája a szomszédos Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér keltette zaj és egyéb káros környezeti hatások elviselhetőségének a kérdése volt. Az előre megfogalmazott vagy a helyszínen elhangzó kérdések legtöbbje ezzel volt kapcsolatos. A repülőteret érintő ügyekben illetékes HungaroControl Zrt. és Budapest Airport Zrt. képviselőinek felszólalása után a hallgatóság körében vita bontakozott ki a kerület és a cégek közötti lehetséges stratégiákról. Abban azonban csaknem minden érintett egyetértett, hogy a helyi önkormányzatnak akár a Fővárosi Önkormányzat, akár az illetékes minisztériumok bevonásával is folytatnia kell a tárgyalásokat a káros környezeti hatások csökkentése érdekében. Erre a kerület vezetői ígéretet is tettek.
Az egyéb kisebb-nagyobb ügyekben elhangzott kérdésekre vagy a helyszínen válaszoltak a városvezetők, vagy írásban ígértek tájékoztatást.