Víz, jó levegő, napfény

Írta:  2014.08.21.
Végéhez közeledik a vakáció. A Bókay-kertben a héten zárja kapuját az önkormányzat nyári napközis tábora, s befejeződik a Park uszodában a Városgazda Zrt. úszótábora is.
A Bókay-kerti tábort felváltva vezette Székely Edit és Kuba Gábor.
– Évről évre növekszik a táborozók létszáma – kezdi az összefoglalót Székely Edit, aki négy héten át irányította a tábor életét.
– Érdekes, de mindig az én öt hetemben érjük el a csúcsot – tréfálkozik Kuba Gábor. – Átlagosan százzal többen jönnek, mint az utánam következő időszakban.
– Idén hatalmas ugrás volt: Gábornál a csúcs 650, nálam 480 gyerek.
– Öt évvel ezelőtt ilyenkor körülbelül kétszázan voltak, most pedig… – néz Gábor Editre, aki előtt ott az összesítő lista.

– 360 fő – olvassa a papírról.
E jelentős létszámban megtalálhatók azok a rászoruló diákok is, akikről az önkormányzat teljes egészében gondoskodott: szüleiknek jelképes összeget, mindössze napi száz forintot kellett fizetniük a táborozásért.

Nekik is a Balaton a Riviéra

Ugyancsak szép számmal akadtak olyanok, akik majdnem az egész, sőt az egész vakációt a Bókay-kertben töltötték.
– A rászoruló, illetve a teljes nyarat itt töltő gyerekek közül harmincan mehetnek el az itteni zárást követően úgynevezett jutalomtáborba – magyarázza Edit.
Az önkormányzat a kerület balatonakali diáktáborával igyekszik segíteni azoknak a családoknak, amelyek nem tudják megfizetni, hogy gyermekük nyaralni utazzon.

– Ma is elevenen élnek bennem gyermekkorom táborozási élményei. E táboroknak köszönhetem, hogy csobbanhattam a Balatonban, bejárhattam az ország szebbnél szebb tájait. Emlékszem, táborvezetőnk, a szigorú tekintetű, de örökifjú Tóni bácsi, nagy sapkagyűjtő lévén, minden egyes táborozás során újabb darabbal bővíthette a gyűjteményét. Ám ami ennél is fontosabb: az ilyen kirándulásokon kötődtek azok az igaz barátságok, amelyek kiállták az idő próbáját. Ezért tekintem személyesen fontosnak, hogy a jelen fiataljai számára is tudjunk hasonló élményeket nyújtani – idézi fel emlékeit Kucsák László alpolgármester.

Hagyományos és újfajta szakrajok

A szakrajok közül évek óta a kézműves és a fociraj a legnépszerűbb. Meglepő sikert aratott az idén induló mazsorettcsoport. Ugyancsak váratlan népszerűséget szerzett a Lőrinc 2000 SE triatlonosainak támogatásával megszervezett lövészet, amelyhez kiváló helyszínül szolgált a közelmúltban átadott bunker. A komoly érdeklődést bizonyítja a mazsorettraj kiemelkedően magas, 60 fős és a lövészet 20 fős létszáma.

Városgazda-úszótábor másodszor

– Az idei táboroztatás hét hétig tartott. Sikeréről annyit, hogy tavaly a meghirdetett három turnusból kettő lett, kellő jelentkező híján. A mostani majdnem két hónapban hetente átlagosan 15 fős csoportokat tudtunk indítani – tájékoztatott Karvasz Károly, a Városgazda Zrt. uszoda- és sportszervezési osztályának vezetőhelyettese.
Igaz, hogy a tábor egyheti díja 1400 forinttal emelkedett 2013-hoz képest, azonban a másfél ezer forintért cserébe kalandparkozhattak, megnézhették a repülőtéri skanzent, és kézműveskedhettek is a gyerekek. A főszerep nyilván az úszásé volt. Szemmel látható fejlődést értek el a táborozók egy hét alatt is, ami Karvasz Károly szerint a kiváló oktatók mellett a gyerekek akaratának köszönhető.
– Talán az is sokat mond, hogy a résztvevők fele szeptembertől fakultatív úszásoktatás formájában folytatja a nyáron megkezdett munkát – összegezte az osztályvezető-helyettes.
 

– Mióta világ a világ, úszó szakraj mindig volt. Természetesen most is, kezdő és haladó csoport egyaránt. Régebben annyian jelentkeztek, hogy négy, sőt öt rajba osztottuk szét a gyerekeket, idén egy kezdő és egy haladó csoport maradt – mondja Székely Edit.
A többi diák a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. nyári úszótáborában fejleszthette a tudását. (Lásd keretes írásunkat.)
Maradva a sportnál, a triatlonosok gondoltak a bringázás megszállottjaira is, akiknek naponta kilenctől ebédig tekeréssel gazdagították a délelőttjüket.

Jaj, úgy élveznék a strandot

Panasz egyedül az időjárást illette. Nyilván minden gyerek kedvence a strand, sajnos azonban a gyakori esőzések több turnusnak elmosták a fürdőzését.

– Ha leszakadt az ég, behúzódtunk „összes termeinkbe”, még az ebédlőt és a „tükrös termet” is elfoglaltuk. Ilyenkor előkerültek a társasjátékok és a kézműves foglalkozások alapanyagai. Persze a gyerekek folyton sandítottak kifelé, mikor áll már el végre az eső – idézi fel Edit.
Szerencsére az internet veszélyeire figyelmeztető előadás is egy borús napra esett, így hasznosan teltek a komor időjárású órák.

A Bókayn kívül

A kerítés nem szabott határt a napközis tábornak. Lássunk néhány utazós programot, a teljesség igénye nélkül. A Sárkánycenter Játszóház mellett az M5 Gyerekcenter is az állandó célpontok közé került, s nem maradhatott el idén sem a sétahajózás a Hófehérkével, fel egészen a Hajógyári-sziget csúszdaparkjáig. Az önkormányzat buszával könnyen eljuthattak a táborozók az abonyi állatkertbe vagy a jászberényi Jász Múzeumba is. Nem szenvedtek hiányt túrákban sem: kirándultak a budai hegyekbe, sőt a Pilisbe is. Az egyik legmaradandóbb élmény bizonnyal az MTV-ben tett látogatás volt, amikor a gyerekek próbára tehették az ügyességüket a hírolvasó stúdióban. A vállalkozó kedvűek örömére pedig az MTK vízitelepén sárkányhajózhattak is.