Köszönet az aktív évekért

Írta:  B.Z. 2018.12.17.

Ajándék az idősek otthona lakóinak.


Nem várva köszönetet, önzetlenül vittek ajándékokat a kerület vezető december 11-én az Alacskai úti Idősek Otthonába, ahol a mintegy százharminc ott élő örömmel fogadta a neki készített csomagokat.


Nagy a készülődés


A karácsonyt megelőző várakozás időszakában, advent idején mindenki már az előttünk álló ünnepekkel, az ajándékozással van valamiképp elfoglalva. Ilyenkor a kerület szociális intézményeiben és az idősek otthonában is nagyobb a készülődés, illetve a mozgás, és nem csak azért, mert az ünnepekhez közeledve a családtagok is gyakrabban látogatják hozzátartozóikat.

VAA 0664 copy

VAA 0669 copy


Az önkormányzat vezetői december 11-én az egyik Fővárosi Önkormányzat által fenntartott, de a kerületben működő intézményt látogatták meg. Ughy Attila polgármester, Dömötör István alpolgármester és dr. Holové Zsolt humánszolgáltatási irodavezető az Alacskai úti Idősek Otthonába sem mentek üres kézzel, hanem ajándékcsomagot vittek az ott élőknek.


A fiatalabbak dolga


Az idősek otthona lakóit köszöntve Ughy Attila hangsúlyozta, hogy az átadott ajándékra nem úgy kell tekinteni, mintha azért bárki köszönetet várna, hanem éppen ellenkezőleg, ezzel igyekeznek megköszönni az időseknek azokat az aktív éveket, amelyekkel lehetővé tették a mai fiatalabbaknak a felnevelkedését. Az ifjabbaknak és a közép korosztályoknak a dolga, hogy gondoskodjanak a náluk idősebb generációról. A polgármester egyúttal kellemes adventi készülődést, áldott karácsonyt és boldog újévet kívánt az Alacskai úti Idősek Otthona lakóinak.


Másféle csomagok


Dömötör István elmondta, hogy az is a gondoskodás módja, hogy ilyenkor, a karácsonyt megelőző hetekben egy ajándékcsomagot állítanak össze, és ezzel kedveskedik az önkormányzat az időseknek. Az alpolgármester hozzátette, hogy az otthonban lakók XVIII. kerületi állandó lakcímmel rendelkeznek, akiknek azonban mások az igényeik, mint azoknak a nyugdíjasoknak, akik otthon, saját családi környezetben élnek. Ezért az ő ajándékcsomagjaikat ennek megfelelően állították össze, amelybe tettek ugyan tartósabb élelmiszereket is, ám nem tésztát, lisztet vagy cukrot, mert az itteniek nem főznek maguknak, hanem elkészítik nekik az ételeket. Ennek megfelelően az ajándékcsomagjukban volt papír zsebkendő, pezsgőtabletta, gyümölcslé, keksz, linzer, sajtos tallér, piskótaszeletek és egy üveg must.


65-ön túli gesztus


Immár nyolcadik éve szokás a kerületben, hogy minden 65 év feletti lakos ajándékcsomagot kap, függetlenül a szociális helyzetétől. Hasonlóan a húsvét előtti akcióhoz, szintén nagyon népszerű a karácsonyi ajándékosztás a 65 éven felüliek körében. Az ajándék egy gesztus az önkormányzat részéről, ezért sem vizsgálják a jogosultak szociális helyzetét.
A XVIII. kerületben jelenleg több mint 20 ezer 65 év feletti ember lakik, akik közül a korábbi évek tapasztalatai alapján mintegy 90 százalék él a lehetőséggel és átveszi az ajándékát. Akik személyesen nem tudnak megjelenni, azoknak meghatalmazottjaik vihetik el a csomagot, de az önkormányzat is kiszállítja az ajándékot azoknak, akik kérik. Az alapvető élelmiszereket és édességet is tartalmazó csomagokat idén is az önkormányzat szociális területen dolgozó munkatársai állították össze.