A társasházak felújítása a legjobb példa a közös sikerre

Írta:  2014.08.12.
Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő nem kis büszkeséggel számolt be arról, hogy ebben az önkormányzati ciklusban több mint 1,5 milliárd forintos fejlesztés kapott zöld utat a 8. számú választókerületben.
Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő nem kis büszkeséggel számolt be arról, hogy ebben az önkormányzati ciklusban több mint 1,5 milliárd forintos fejlesztés kapott zöld utat a 8. számú választókerületben. A beruházások egy része már megvalósult, több fejlesztés pedig folyamatban van.

– Mindez közös siker, sikere az ott élő embereknek, az önkormányzatnak, a fővárosnak és a kormánynak – hangsúlyozta Galgóczy Zoltán, aki, amellett, hogy a 8. számú egyéni választókerület képviselője, az önkormányzat népjóléti bizottságának alelnöke, oktatási, közművelődési, sport- és ifjúsági bizottságának tagja, a képviselő-testület fővárosi küldötte. – Számos olyan beruházás történt a választókerületemben, amely állami, önkormányzati támogatással és a lakosok hozzájárulásával valósulhatott meg. A Zöld Beruházási Rendszer Panel II. program keretében nemrégiben fejeződött be az Igaz utca 2–8. számú társasházakban az energetikai korszerűsítés, amely a homlokzati hőszigetelést és a külső nyílászárók cseréjét foglalta magában. A beruházás értéke több mint 120 millió forint volt, amihez az önkormányzat lakásonként 500 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott.
– A képviselő úr által elmondottakat én is alá tudom támasztani, mert több mint harminc éve lakom ebben a körzetben, s húsz évvel ezelőtt itt indultam önkormányzati képviselő-jelöltként – hangsúlyozta dr. Sántha Gábor, az önkormányzat oktatási, közművelődési, sport- és ifjúsági bizottságának tagja. – Azóta kísérem figyelemmel a településrész munkáját, és ahol tudok, magam is segítek. Örömmel értesültem arról, hogy zöld utat kapott a körforgalmú csomópont építése is a Margó Tivadar utca és a Baross utca kereszteződésében, mert sok volt itt a közlekedési baleset. Szép eredménynek tartom a lakóházak felújítását is. Az Igaz utcát említhetem, a projektet több mint négy éve indította el az előző önkormányzat, a beruházás költségeit azonban ebben a ciklusban kellett kigazdálkodni.
– A Gloriett 1008, 1009, 1012, 1013 társasháztömbök energetikai korszerűsítése szintén a Panel II. program keretében kezdődött el – vette át a szót Galgóczy Zoltán. – A fűtés és a kazánház rekonstrukciója mind a négy társasházban lakossági önerőből valósult meg, most a homlokzatfelújítás és a külső nyílászárók cseréje következik. Az 1008-as társasházblokk energetikai korszerűsítése 221, az 1009-esé 221, az 1012-esé 239, az 1013-asé 152 millió forintba kerül. Ehhez jelentős támogatást nyújt az állam, az önkormányzat, valamint a lakók is nagymértékben hozzájárulnak a beruházás költségeihez. A Tövishát utca 1–11 számú tömb már megújult, a többi érintett épület korszerűsítési munkálatai folyamatban vannak, és az év végéig befejeződnek. A négy társasháztömb a lakótelepnek mintegy harmada.

A képviselő elmondta, hogy csupán ebben a négy tömbben 833 millió forint értékű fejlesztés valósul meg, és ha ehhez hozzáadjuk az említett körforgalom kialakítását, amely 250 millió forintba kerül, akkor több mint egymilliárd forintos fejlesztésről van szó.
– KEOP-pályázati támogatással ősszel kezdődik meg a „Vándor Óvoda, Fecskefészek Bölcsőde és Korai Fejlesztő Részleg energetikai korszerűsítése” projekt megvalósítása, amely 2015 májusára fejeződik be – tájékoztatott. – A beruházás összege csaknem 135 millió forint, amiből az állami támogatás 125 millió forint.
Galgóczy Zoltán a fejlesztés nagyságát így érzékeltette:
– A két intézményben a homlokzat 2502 négyzetméteren újul meg. A szigetelésre váró felület 1866 négyzetméter, a Fecskefészek bölcsődében és a Vándor óvodában összesen 136 napelemet, 7 napkollektort, 429 világítótestet, 165 fűtőtestet szerelnek fel. A Gloriett általános iskolában szintén ebben az önkormányzati ciklusban valósult meg a 43 millió forint értékű napkollektoros fejlesztés, a Darus általános iskola épületének energetikai korszerűsítése pedig 2012-ben történt meg, 204 millió forintos összköltséggel, európai uniós támogatással.