Szakmai fórum a deviza hitelekről

Írta:  Gönczöl András 2018.11.11.

 

Egy komoly szakmai fórumhoz illően a szakpolitika és a civil szakmai egyesületek képviselői is részt vettek az MSZP székházban november 6-án megrendezett eseményen.

Mélyvízben indult az késő délutáni program. A Hiteles Mozgalom ügyvezetője, Szabó József szemléltető grafikonokkal alátámasztva ismertette a devizahitelek forint és svájci frank árfolyamának változásait. Bejelentette a mozgalom országjárását is: - Feladatunk sok helyen és sokszor, átfogó képet adni a devizahiteles károsultaknak a múltról, jelenről és a későbbi tennivalókról. Egy vélemény a sok közül: Ezek a csúcsok, görbék és egyenes vonalak összhatása az Alföld és az Alpok szintkülönbségeire emlékeztetnek. Abban mindenki egyetértett, emberpróbáló volt a sok éves változások megértése, illetve kezelése.

DSC01749 copy

A szakpolitikát Mesterházy Attila parlamenti képviselő, Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, Hegyesi Beáta, a Párbeszéd országos elnökségének tagja képviselte.
A szokásokhoz igazodva házigazdaként félidei köszöntőt mondott Kunhalmi Ágnes parlamenti képviselő, az MSZP Választmányának elnöke és Erdősi Éva szakember.

- Az MNB-nek fogyasztóvédelmi feladatai is lennének a hitelkárosultak megsegítése érdekében, mondta Mesterházy Attila. Brüsszelben is jártunk, ahol egy helyzetjelentéssel tájékoztattuk az érdeklődőket. A mai napig el-el hangzik a vádirat, mely szerint minek kellett ilyen hiteleket felvenni, nos a kezdeti feltételek nem éreztették a hitelfelvevőkkel a kézifék használatának szükségességét. Így vált a magyar magyarnak farkasává, tette hozzá a képviselő.
Szakács László a folyamatos politikai nyomásgyakorlás és a média hírvivő szerepének fontosságát emelte ki.
Erdősi Éva érthető módon, példákkal alátámasztott bírósági esetekről, illetve a bírói ítélkezés összhangjának gyakori hiányosságairól tájékoztatott.
Az érdeklődök is megoszthatták, ki higgadtabban, ki emeltebb hangnemben tapasztalataikat, sőt tanácsokkal is előrukkoltak, amelyek hasznosításáról ígéretet kaptak a szakpolitikától.