Börze, hangulat, élmény

Írta:  B.Z. 2018.10.15.

Ismét megrendezték október 13-án a Kondor Béla Közösségi Ház környékén a Baba-mama holmik börzéjét, ami sokaknak érdekes és hasznos elfoglaltság.


A minden hónap második szombatján megtartott eseményre nagy az igény, amit a környéken, a sétány mintegy 150 méteres szakaszán felállított több száz asztal is jelez, amelyek tele vannak áruval. Nem csupán ruhát és cipőt lehet itt cserélni és venni-eladni, hanem gyerekjátékot, könyvet, gyerekbiciklit, babakocsit és még autóba való gyerekülést is kínálnak egymásnak az emberek.
Hajzlinszki Annamáriától, a Kondor Béla Közösségi Ház kommunikációs referensétől megtudtuk, hogy az árusok sokszor már éjjel a helyszínre jönnek, hogy a legjobb helyeket foglalják el a sétányon, majd reggel nyolc órakor megjelennek az első érdeklődők, akik a közeli piacra mennek, vagy onnan jönnek. Aztán tíz óra körül már nagy a nyüzsgés az asztalok környékén, ahol mindenki megtalálja a magának való holmit.

VAA 5010 copy

VAA 5030 copy

VAA 5039 copy


Az árusok bérleti díjat fizetnek a helyért és az asztalért, amit a közösségi ház nyújt, de annyit nem tudnak adni, ahány érdeklődő van, ezért hoznak inkább magukkal, vagy a földre terített plédre is kiteszik a kínált portékáikat. Ám nem csak cserebere és adás-vétel történik a ház körül, hanem mint egy jó vásári hangulatban, beszédbe elegyednek az emberek egymással. Repceptek cserélődnek, ismeretségek alakulnak ki és szóba kerül a gyereknevelés, a beiskolázás, de még gyerekdalokat és verseket is ajánlanak egymásnak a szülők.
A börze keletkezésének történetéről Czinczkyné Fejes Mónika, a közösségi ház művelődésszervezője elmondta, hogy több mint húsz éve már annak, amikor kismamák jöttek be a házba azzal a kéréssel, hogy szeretnének klubot alakítani. Így alakult ki egy cserebere klub, amelynek révén a baba-mama holmikat igyekeztek elcserélni bent az épületben. A felismerés, hogy az emberek maguktól nehezen jönnek a házba, de a sétányon vásárolni járnak, valamint az, hogy a klub mégis kinőtte magát, arra késztette a szervezőket, hogy az utcára vigyék ki az eseményt. Egy civil szerveződés volt tehát az alapja a Baba-mama holmik börzéjének, amely a hangulatot látva elérte célját.
Aki a házba is betekintett ezen a hétvégén, az a Magyar Festészet Napja alkalmából, a kerületi művészek által festett művekből rendezett kiállítást láthatta. Az épületkülső óriás molinóit pedig a kerület neves képzőművészei, valamint a helyi általános és középiskolák, illetve az óvodák tanulói, növendékei festették. Ezek a színes óriásmolinók pedig nem csupán a Kondor Béla Közösségi Házra hívják fel a környéken élők figyelmét, hanem a Baba-mama holmik börzéjének a hangulatát is erősítették.
Ahogy pedig az lenni szokott az ilyen családokat vonzó kerületi rendezvények esetében, odatelepülnek a kicsiknek a körhintások, a nagyobbaknak a dodzsemet üzemeltetők. Ezek a játékok, ha nem is olcsók, de mindig vonzó meneteket ígérnek, majd aztán feledhetetlen élményeket szereznek a gyerekeknek. Ilyenkor – ha ráérnek – az apák is csatlakoznak és beülnek a gyerek mellé egy-egy körre, mert velük többnyire eleve kevesebb időt töltenek együtt a gyerekek, így aztán emlékezetes lesz a ritka élmény.