Huszadszor is Havanna-ünnep

Írta:  B.Z. 2018.05.30.

Újra is sikeres volt a hagyományos programsorozat a lakótelepen.

A gyermekeknek és a felnőtteknek is szóló, minden korosztály igényeit kielégítő szórakoztató programokat kínált a huszadik alkalommal megrendezett Havanna-ünnep a Kondor Béla Közösségi Házban, a sétányon és a körülötte lévő területen május 24–26 között.

VAA 9692 copy
Kereken huszadszor rendezték meg a Kondor Béla Közösségi Házban és a sétányon a Havanna-ünnep elnevezésű rendezvénysorozatot, amelyen idén három napig érezhették jól magukat az itt élők, a kerületiek, illetve mindazok, akik ellátogattak az eseményekre. A közelgő gyermeknapra is tekintettel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is vidám órákat tölthettek a közösségi házban és a szabadtéri színpad előtti füves területen. A programok sokszínűségét ezúttal is a tánc világnapjához kapcsolódó műsorok tették teljessé.


Szórakoztató programok


Az első napon, május 24-én nyelvi, táncos és egészségmegőrző, illetve a rehabilitációról, a művészet és a gyógyítás kapcsolatáról szóló programokat tartottak. Másnap kóstolással egybekötött Egészségutcával folytatódott a rendezvény. Május 25-e, csatlakozva a nemrégiben megtartott világnaphoz, a tánc jegyében telt, de ezen a napon vehettek részt a gyerekek a Pitypang óvoda előtt és a Kondor Béla sétányon is a Pitypang-piknik műsoron. Sőt péntek délelőtt tartották a hagyományos tűzoltósági, katasztrófavédelmi, polgárőrségi és rendőrségi járműbemutatót is. A színes táncprodukciókat követően a gyerekek kedvence, a lufireptetés következett, majd este Kökény Attila koncertje.

VAA 9060 copy
A szombati programban szabadtűzi főzőverseny, pingpongbajnokság, családi játszóház, népdalkérés, Jó ebédhez szól a nóta, óriásdinó-showműsor és a Holdfű Színház bábelőadása várta a kicsiket és a nagyokat. Késő délután, illetve este Deniz, majd Zalatnay Cini lépett színpadra, s az est fénypontjaként az Emelet Projekt és a tűzijáték szerepelt a műsorban.


A hétköznapok világán túl


A Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, Varga Ferenc A művészet gyógyító ereje című konferencián kiemelte, hogy húsz évvel ezelőtt az volt a célja a Havanna-lakótelepi Napok elindításának, hogy a kerületinél egy kicsit szűkebb körben is együtt lehessenek a telepen, illetve a környékén élők. A kezdetek óta természetesen nem csak a neve változott a rendezvénynek, de a közösségi ház munkatársai mindig a magukénak érezték azt, s nívós szórakoztatással és olyan művészeti élmények nyújtásával készültek, amelyek jóval túlmutatnak a hétköznapok világán.

VSZ 9916 copy
Hajzlinszki Annamária kommunikációs referens hozzátette, hogy a Kondor legnagyobb rendezvényét a szervezők idén is a szívügyüknek tekintették. Mint elmondta, jó látni, hogy a családok, a gyerekek és az idősek is eljönnek, és jól érzik magukat a különböző eseményeken.


Buna Konstantin emlékkiállítása


A művészetkedvelők számára a legérdekesebb és a leginkább várt program a másfél esztendeje elhunyt aranydiplomás festőművész, Buna Konstantin emlékkiállításának a megnyitója volt. A Kondor Béla Közösségi Ház előterében sokak szerint még soha ennyien nem voltak kíváncsiak egy kiállításra, mint a május 27-ei eseményen.

A művészet gyógyító ereje


Negyedik alkalommal rendezték meg a Havanna-ünnep keretében a Művészet gyógyító ereje című konferenciát és beszélgetést.
A május 24-én a Kondor Béla Közösségi Házban tartott konferencia megálmodójában, az előadóművész-mentálhigiénikus-pedagógus Tósoki Anikóban akkor vetődött fel a rendezvény ötlete, amikor a Semmelweis Egyetem mentálhigiénés szakát végezve a vers gyógyító erejéről írta a szakdolgozatát. Már az első alkalommal többféle művészeti ág képviselőit hívta meg előadást tartani, majd az elhangzottakról kötetlenül beszélgetni.
Ezúttal is festő, fotós, versmondó, keramikus, énekes-gitáros előadó, tárlatvezető – köztük a kerületben működő Szabad Alkotók Körének (SZAK) több tagja – mondta el, hogy mit gondol a művészet segítő, gyógyító erejéről.
Frömmel Gyula festőművész kettéválasztotta a művészt, illetve a befogadó közösséget érintő gyógyhatást. Elmondta, hogy noha ismer a művészettörténet olyan festőt, aki szinte belefestette magát az őrületbe, erre ellenpélda is van, illetve többnyire terápiás jellege ismert a festésnek.
Ágoston Papp Mónika kerámiaművésznek nem kellett különösebben bizonygatnia a művészet gyógyító erejét, hiszen ő maga gyakorlott oktatója a terápiás kerámiának. Ezt egy helyszíni kísérlettel is érzékeltette, amikor a közönség körében kiosztott agyagdarabokkal érdekes jelenségekre döbbentette rá a résztvevőket.


A köszöntőt mondó Galgóczy Zoltán a festői tehetségén túl Buna Konstantin pedagógiai munkásságára is utalt. Az alpolgármester méltatta a művész tehetségfelkaroló és támogató tevékenységét, azt, hogy nagyon sokat tett a kerület képzőművészeti életéért. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezzel a kiállítással is méltó emléket tud állítani a kerület az alkotónak és pedagógusnak.
Az emlékkiállítás egyben egy könyv bemutatója is volt, hiszen ekkor mutatta be a festőművész-tanár özvegye a most elkészült, Buna Konstantin élete és művészete című kötetet. Buna Konstantinné felemelő érzésnek nevezte, hogy ilyen sokan eljöttek a férje 80. születésnapján tartott kiállítás megnyitójára.

 

Festő és művészetpedagógus


Kiállításmegnyitó beszédében Feledy Balázs művészettörténész is méltatta Buna Konstantin festői és művészetpedagógusi tevékenységét. Mint elmondta, művei összhangban vannak pedagógiai tevékenységével.

VSZ 9971 copy
– Egy nagyon módszeres, tudatos alkotóról van szó, aki azonban nem száraz racionalitással, kimódolt spekulativitással közelített művészi problémái megoldásához, hanem nagyon is érzékeny, emócióra építő szemlélettel – mondta.
A művészettörténész felhívta a figyelmet a grafikai munkák jelentőségére is, amely alkotásokból ugyancsak érdekes ízelítőt kínál a kiállítás. A vendégek megtudhatták többek között, hogy izgalmas követni: Buna Konstantin nem a valóság közvetlen leképezésében látta céljai megvalósítását, hanem inkább törvényeket kívánt felfedezni, majd azokat alkalmazni.
Tehát a művészetkedvelőktől a szórakozni vágyókig mindenkinek kínált az ízlésének megfelelő programokat a XX. Havanna-ünnep, amelynek fővédnöke Ughy Attila polgármester, védnöke pedig Galgóczy Zoltán alpolgármester volt.

VSZ 9979 copy