Kamerákról szavaztak

Írta:  2014.04.28.
A közbiztonság ügye volt a legfontosabb téma a képviselő-testület április 25-i rendkívüli ülésén.
A közbiztonság ügye volt a legfontosabb téma a képviselő-testület április 25-i rendkívüli ülésén. A képviselők döntése értelmében az önkormányzat részt vesz azon a pályázaton, amely végre pénzügyi forrást nyújthat a térfigyelő rendszer kiépítéséhez az Alacskai úti lakótelepen.


Ughy Attila polgármester felkérésére a képviselő-testület előtt tartotta meg beszámolóját az április 25-i rendkívüli ülésen Kurdi Gyula, a 15. számú Országos Egyéni Választókerület Választási Bizottságának elnöke. Ezzel hivatalosan is lezárult az országgyűlési képviselőválasztás folyamata. A szavazatok többségét már a választás napján Kucsák László, a Fidesz–KDNP jelöltje szerezte meg, akinek mérlege az átjelentkezők és a külföldön voksolók szavazatait tartalmazó urna felbontása után tovább javult. Kihívója, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes az érvénytelennek nyilvánított szavazatok újraszámlálását kérte, ám ez nem változtatott az arányokon: április 23-án már a Kúria is kiadta hivatalos közleményét az eredményről. A 15. számú választókerület országgyűlési képviselője tehát Kucsák László lesz az új parlamentben.

Kamerákat az Alacskára

Pályázat útján szeretne pénzügyi forrást nyerni az önkormányzat a térfigyelő rendszer kiépítéséhez az Alacskai úti lakótelepen. Lévai István Zoltán alpolgármester az év elején úgy nyilatkozott a Városképnek, hogy a következő lépcsőben mindenképpen az Alacskán kívánják továbbfejleszteni a kerületi rendszert, a kérdés „csupán” az, hogy honnan sikerül erre pénzt szerezni. A Belügyminisztérium által a közbiztonságot növelő önkormányzati fejlesztések támogatására kiírt pályázat végre megoldást hozhat az ügyben.

A Városkép korábbi cikke szerint az önkormányzat kész tervekkel rendelkezik az alacskai rendszer kiépítésére. Megerősítette ezt az ülésen Csabafi Róbert, a kerületrész képviselője, aki elmondta, így nincs akadálya a pályázat benyújtásának. Ughy Attila polgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat a rendőrséggel közösen készíti el a benyújtandó pályázatot, Lévai István Zoltán pedig arról, hogy a fejlesztést a nyár végéig mindenképpen be akarják fejezni.
Az önkormányzat hivatalos internetes oldalán, a bp18.hu portálon az előterjesztések között megtalálható azoknak a helyeknek a listája, amelyeket kamerával szeretnének felszerelni. Ez a lista pontosan mutatja, hogy a fejlesztések nem csak a lakótelepre vonatkoznának, hiszen az önkormányzat kamerát tervez például a Nemes utca és a Vasút utca sarkára is. Ezek mellett több fontos lőrinci közterület bekamerázását is tervezik: ilyen a Béke tér és az Üllői út több pontja.

Fiatalok sportja

Két újabb műfüves futballpálya építésére nyílik lehetőség a már korábban is igénybe vett MLSZ-pályázat segítségével: a Vilmos Endre Sportcentrumban egy 20 x 40 méteres, a Kapocs utcai iskola területén egy 12 x 24 méteres pályát létesítenek. A beruházás pénzügyi forrását a pályázat biztosítja, az önkormányzatnak csupán az önrészt kell hozzátennie. A pályázatban szakmai partnerként működik közre a Kapocs és a Sztehlo iskola, a cél ugyanis az, hogy mindkét új létesítmény az iskolai és a tömegsport céljára szolgáljon elsősorban. A képviselő-testület a pályázat benyújtására szavazott. A legkisebbek sportolási lehetőségét szolgálja az Ovi-Foci pályázat, amelyhez az önkormányzat – a testületi döntés értelmében – ugyancsak biztosítja az önrészt. A pályázat keretében a Vackor óvoda udvarán épül 6 x 12 méteres, futballozásra alkalmas pálya.