Az egylakásos ingatlanokba kérésre megy a kéményseprő

Írta:  sajtóközlemény 2018.01.22.

Az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoztak a kéményseprés szabályai.

Az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoztak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás értelmében az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő-fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente a nekik megfelelő időpontban továbbra is ingyenesen, de maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

kemeny

A változás lényege tehát az, hogy az egylakásos ingatlanban – jellemzően családi házban – élők ebben az évben már nem kapnak a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést a kéményseprőipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezésére megy házhoz, és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját, nem függ annak munkavégzési menetrendjétől. A lakossági szektorban továbbra is kizárólag a kéményseprőipari szerv vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kéményellenőrzést, -tisztítást, -vizsgálatot, így a sormunkában meghatározott feladatokat is, amelyek továbbra is ingyenesek.

 

A sormunka


A sormunka a kéményseprőipari szerv, illetve szolgáltató által megrendelés nélkül, tűzbiztonsági okból ingatlanról ingatlanra járva – „sorban” – végzett ellenőrző tevékenység, amely kiterjed a kémény(ek)nek, a tartalék kéménynek, a bekötő- és összekötőelemeknek, valamint ezek tartozékainak az átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, műszaki felülvizsgálatára.

 



Egylakásos épület nem kizárólag családi ház lehet – minden olyan lakóingatlan annak minősül, amelyet nem társasházként vagy lakásszövetkezetként jegyeztek be. A több lakást magában foglaló többemeletes lakóház is ide sorolandó, amennyiben nem alakult társasházzá.

A lakossági körön kívüli, azaz gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füstelvezetőinek ellenőrzését továbbra is az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni. A szakemberek a vizsgálatot díjfizetés ellenében végzik.

A társasházak és a lakásszövetkezeti ingatlanok tekintetében nincs változás: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket.