Csatornázás Pestszentimrén is

Írta:  2013.11.18.
Rohamosan fejlődik a XVIII. kerület pestszentimrei része. A városközpont megújítása után a fővárosi csatornázási projekttel folytatódik a településrész felzárkóztatása.
Rohamosan fejlődik a XVIII. kerület pestszentimrei része. A városközpont megújítása után a fővárosi csatornázási projekttel folytatódik a településrész felzárkóztatása. A beruházásról november 13-án tartott imrei lakossági fórumon megteltek helyi lakosokkal a Sportkastély küzdőterén felállított széksorok.
Természetesen mindenkit az érdekelt elsősorban, hogy az ő utcájában mikor kezdődnek meg a munkálatok, illetve ahol már elkezdődtek, ott mikortól élvezhetik a csatornázás előnyeit.

Szociális támogatás

Ughy Attila polgármester a fórumon megjelenteknek megerősítette, hogy a kerületi önkormányzat kiemelt ügyként kezeli a csatornázást, ezért a lehető legtöbb területen igyekszik segítséget nyújtani az érintett családoknak.

– Önöknek azért nem kell fizetniük, hogy a telkükre bevigyék a csatornát – mondta Ughy Attila arra utalva, hogy az önkormányzat átvállalta az ingatlantulajdonosoktól a csatornarendszer kiépítéséhez kapcsolódó közműfejlesztési hozzájárulás 40 ezer forintos díját.
Az ingatlan határán belüli rákötés és a házi hálózat kiépítése a lakók feladata. Ennek költsége a csatorna hosszától, lejtésétől és a terepviszonyoktól függően 100–300 ezer forint között van.
– Az önkormányzat a telekhatáron belüli munkálatokhoz szociális alapon kamatmentes visszatérítendő támogatást tud nyújtani a bekerülési költség 50 százalékáig, de legfeljebb 100 ezer forintig – tájékoztatott a polgármester.
A támogatás igénybevételének feltételeiről az önkormányzat humánszolgáltatási irodája (telefonszám: 296-1392) és vagyongazdálkodási irodája (296-1420) ad felvilágosítást.

Napi kapcsolat a lakosokkal

A lakossági rákötéseket várhatóan 2014 második félévétől lehet megkezdeni. A beruházás a tervezett 2015. július 20-i befejezés után csak itt a kerületben 10 milliárd forintos értéket képvisel majd. Az októberi lőrinci lakossági fórumhoz hasonlóan az imrei fórumon részt vevők is tájékoztatást kaptak az ütemtervben foglalt munkák megkezdéséről. Ezen túlmenően valamennyi érintett ingatlantulajdonos folyamatos tájékoztatást kap több úton is: a Városkép és a bp18.hu portál kiemelten foglalkozik a beruházással, a kijelölt területeken plakátok jelzik majd a munkarendet, és az egyéni képviselők is vállalták a segítséget. A kivitelező cégek munkatársai személyesen is felkeresik a tulajdonosokat, továbbá információ kérhető a 06-80-205-412-es zöldszámon és az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A kivitelezők ezenfelül szórólapokon is tájékoztatják a lakosokat a munka kezdetéről. A cédulákon rajta lesz az illetékes művezető telefonszáma, akihez folyamatosan lehet fordulni az építkezés közben felmerülő kérdésekkel.

Keressék a Városgazdát!

A kérdezők főleg az utcánkénti munkakezdésről, illetve a támogatási lehetőségekről érdeklődtek, valamint arról, hogy honnan kaphatnak segítséget a telken belüli munkálatokhoz. Ughy Attila ismételten elmondta, hogy a telken belüli bekötésekkel az önkormányzat egyetlen céget bíz meg: a saját tulajdonában lévő Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-t, amelynek mind a tervezéshez, mind a kivitelezéshez megvan a szakmai kapacitása. Az is kiderült, hogy ha valaki más kivitelezőt akar megbízni, a Városgazdánál külön is megrendelheti a tervezést.

Odafigyelnek a mozgáskorlátozottakra is

A csatornázás mindenki számára kényelmetlenséggel, közlekedési nehézségekkel jár. Ugyanakkor vannak, akiket a megszokottnál is nehezebb helyzetbe hoz egy ilyen léptékű munkavégzés. A fórumon elhangzott, hogy a kivitelezők odafigyelnek arra, hogy amennyire a körülmények engedik, ne akadályozzák a mozgáskorlátozottak közlekedését.
 

A tervezés díja egységesen bruttó 27 940 forint. Megrendeléskor a Városgazda, a tervezési szolgáltatás részeként, térítésmentesen vállalja a szükséges engedélyeztetést, a dokumentumok beszerzését, illetve az ügyintézést. A szolgáltatás megrendeléséről a 06-30-549-6922-es telefonszámon, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, továbbá levélben vagy személyesen a cég ügyfélszolgálatán (1181 Budapest, Kondor Béla sétány 16.) lehet érdeklődni.
Ughy Attila nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a városüzemeltető cég szakemberein kívül senki mást ne engedjenek be, aki az önkormányzatra hivatkozva próbál ajánlatot tenni, pláne gyanúsan alacsony áron.
A Fővárosi Csatornázási Műveket képviselő Hornyák István utalt arra, hogy a szennyvíz elvezetése egyes területeken csak a telken belül megépített házi átemelő rendszerrel lehetséges.
– Ennek beruházási és üzemeltetési költségeit a csatornázási művek vállalja magára – mondta.