Elismerések a szociális munkát végzőknek

Írta:  2013.11.17.
A szociális és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók szakmai munkáját ismerte el az önkormányzat a szociális munka napja alkalmából.

A szociális és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók szakmai munkáját ismerte el a XVIII. kerületi önkormányzat a szociális munka napja alkalmából november 15-én tartott rendezvényen. A kitüntetéseket Csomó Tamás alpolgármester és Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő adta át a Kondor Béla Közösségi Házban.

A kitüntetésre az önkormányzati képviselők és az intézmények vezetői javasolhatják azokat a dolgozókat, akik legalább tíz éve végeznek magas színvonalú szociális, illetve gondozói munkát a kerületben.

– A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége tizenhat éve, 1997-ben jelölte ki november 12-ét a szociális munka napjává, azért, hogy felhívja a figyelmet azokra, akik az elesettekért dolgoznak. Mindössze egy hét választja el ettől a naptól Árpád-házi Szent Erzsébet napját, aki minden kétséget kizáróan ennek a hivatásnak a megteremtője volt – mondta köszöntőjében Csomó Tamás. –
Magyarországon az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, amely valamilyen szociális kezelést, gondozást igényel. Szociális munkásnak lenni jóval több, mint munka. Szolgálat, amelynek gyakorlói sajátos tudás birtokosai, akik a konkrét, azonnali és olykor nélkülözhetetlen segítségen túl konfliktuskezelő, válságmegoldó technikákat, módszereket is átadnak a támogatást igénylőknek. A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodik a szegényekről, elesettekről, betegekről. Ma már jórészt az állam feladata a szociális támogatás. A társadalom egyik fokmérője az, hogy miként gondoskodik a szegényekről, a segítségre, támogatásra szorulókról.
A kerület szociális gondozója elismerésben idén Vizi Péterné (Somogyi László Szociális Szolgálat) és Dömötör Noémi (Gyöngyvirág Szociális Szolgálat) részesült. Móricz Ágnes (Csibekas Bölcsőde), Varga Tamásné (Napsugár Bölcsőde) és Sótér Szilvia (Csibész Családvédelmi Központ) A kerületi családokért és gyermekekért díjat vehette át, míg Doborné Kalmár Rózsa, a polgármesteri hivatal humánszolgáltatási irodája családvédelmi csoportjának vezetője a Gondoskodás az emberért díjat kapta meg.