A forradalomra emlékezünk

Írta:  2013.10.21.
Pestszentlőrinc az ünnep előestéjén, Pestszentimre október 23-án emlékezik a forradalom és szabadságharc eseményeire.
A hagyományoknak megfelelően mindkét kerületrész megemlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről és eseményeiről. A pestszentlőrinci ünnepséget október 22-én 16.30-tól a Béke téri kopjafánál tartják, az esemény szónoka Lomnici Zoltán főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke lesz.

A pestszentimrei megemlékezést másnap, október 23-án 10 órától a megújult, megszépült Hősök terén rendezik. Az imreiek számára különösen fontos az idei október 23., és nem csak azért, mert egy megújult városközpontban ünnepelhetnek. Azért is, mert 70 éve állították fel a téren a Magyar hősök emlékművét, továbbá azért is, mert az ünnepséggel együtt megnyíló 1956 Imrén című kiállításon a tervek szerint először mutatnak be olyan képi dokumentumokat, amelyek a korszak mellett az imrei forradalmi eseményeket is bemutatják. A megemlékezésen Pándy Tamás helytörténész mond beszédet.

Nyílik az Imre-ház

Az Imre-ház átadóünnepségét a nemzeti ünnepen, október 23-án 10 órakor tartják. A Nemes utca 14 szám alatt kialakított új közösségi tér ünnepélyes átadására minden kerületi lakost szeretettel vár az önkormányzat.