Várostervezéstől a nyári koncertekig

Írta:  2013.06.06.
Széles skálán mozognak azoknak a civil szervezeteknek az ötletei, amelyek sikeresen pályáztak a Pestszentimre-városközpont megújítása keretében meghirdetett miniprojektek témakörében. A tervek között szerepel városfejlesztési pályázat, nyári koncertsorozat és családi szabadidős programok szervezése is.

A Pestszentimre-projekt civil pályázatának célja az, hogy a városrész ne csak építészeti szempontból újuljon meg, hanem társadalmilag is, amiben fontos szerepet szánnak a helyi közösségeknek, ezen belül is a civil szervezeteknek. Nem titkolt célja a kerület vezetőségének mindezzel a helyi identitás, a lokálpatriotizmus erősítése.

Akár szökőkút is

Figyelemfelkeltő – Szökőkutat Pestszentimrére – címmel pályázott a Pestszentimrei Jövőműhely Egyesület, amely úgy véli, hogy a vasútállomás forgalmával is terhelt Nemes utca–Dózsa György út–Nagykőrösi út csomópont nem alkalmas arra, hogy Imre közösségi városközpontja legyen. Az egyesület tagjai úgy vélik, hogy erre a célra sokkal megfelelőbb volna a Pintér Kálmán Szakrendelő előtti terület.

Rajzverseny és szabadidős programok

Sikeresen pályázott a ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesület is, amely környezetszépítési célból rajzpályázatot hirdetett a Pestszentimrei Sportkastély betonkerítésének színesebbé tételére. Emellett újrahasznosítható anyagokból elkészülne a „Jövő Imréje” makett, és kézműves programokat is tartalmaznak a tervek.
A Kikelet Hagyományőrző Egyesület tanévnyitó össznépi vigadalmat kíván rendezni Pestszentimrén, eredeti vásári hangulattal, kulturális programokkal. A Kőbányai Sirály Tájfutó Sportegyesület családi szabadidős sportrendezvényre, míg a Szeretve Tanulni Közhasznú Oktatási Egyesület a Társadalmi Integrációért a „Napos napok” című szabadidős program megszervezésére készül.
A felsoroltakkal együtt egyre több civil program várja a kerületben élőket Imrén. Ezek időpontjai megtalálhatók a www.pestszentimre.hu oldalon a Civil pályázatok menüpont alatti rendezvénynaptárban. Ugyanezen az oldalon pályázati kiírás is van, mert július 31-ig lehet még csatlakozni. Az igényelhető támogatás minimum 200 ezer, maximum 3 millió forint. A sikeres elbírálás után a miniprojekteket augusztus 1. és szeptember 23. között kell megvalósítani.

– Azért indítunk útjára június közepén egy ötletpályázatot, hogy erre a területre kész látványterveket kapjunk arra az esetre, ha a megvalósításhoz az önkormányzatnak sikerül valamilyen pályázaton pénzt szereznie – mondta Teleki Sándor miniprojekt-felelős. – A pályázaton bárki indulhat, a legjobb tervet díjazzuk is, és ez alapja lehet majd a valóságos tervezésnek. Egy valódi közösségi teret szeretnénk, amelynek ékessége lehetne akár egy szökőkút is. Aki részt kíván venni a pályázaton, az már jelentkezhet az egyesületnél.

Templomok fesztiválja

Az Együtt Pestszentimréért Egyesület (EPE) három hangversenyt szeretne megvalósítani a nyáron.
– Terveink szerint június végén, júliusban és augusztusban lenne egy-egy koncert Pestszentimre katolikus, illetve református templomában, valamint a baptista imaházban – mondta Dunavölgyiné Lipokatich Margit, az EPE képviselője.

Az első rendezvény egy csellóhangverseny lenne, a következőn operaáriákat, míg a záróprogramon népdalokat hallhatna a közönség. A szervezők szándéka szerint a koncerteket közönségtalálkozó követné, amelyen közelebbről is megismerkedhetnének az előadókkal.