Termelői piac lesz Imrén

Írta:  2013.05.27.
A helyiek kívánságának megfelelően hamarosan újra piac nyílik Pestszentimrén: mégpedig egy olyan vásártér, ahol közvetlenül a termelőktől vásárolhatunk
− Ezt a lehetőséget arra is szeretnénk felhasználni, hogy a városi fiatalok megismerkedhessenek a vidékkel, a földdel, a termelőmunkával és a terményekkel – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester a képviselő-testület május 23-i ülésén, amelyen a testület teljes egyetértésben ámogatta azt az indítványt, hogy a Pestszentimrei Sportkastély mellett hozzanak létre piacot.

Közvetlenül a termelőtől 

Az imreieknek régi vágyuk volt, hogy ismét működjék piac a kerületrészben. A Lévai István Zoltán által benyújtott javaslat szerint ezáltal valami olyasmi jöhet létre, ami a kerületben máshol nincs. Az indítvány ezért nem a lőrinci piac egy kirendeltségének a megvalósítására, hanem termelői piac létrehozására irányult.

A piacot az önkormányzat a Sportkastély mellett átmenetileg egy 100 négyzetméteres területen kívánja kialakítani, termelői standokkal. Ha a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, a vásártér bővül. Ennek nincs akadálya, hiszen a sportlétesítmény melletti, erre alkalmas területek az önkormányzat tulajdonában vannak.
Ami a terveket illeti, a termelőkkel kialakuló jó kapcsolatot az önkormányzat szeretné oktatási célokra is felhasználni:
− Az az elképzelésünk, hogy a piacon árusító gazdák segítségével a kerületi iskolások eljussanak a termőterületekre, ahol megismerkedhetnének ezzel a munkával – mondta Lévai István Zoltán.

Az örmény: barát

− A fővárosban a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az országban az egyetlen olyan, amely az önkormányzattal közösen testvérvárosi kapcsolatot ápol egy örményországi településsel, nevezetesen Artasattal . Ez azt jelenti, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre élen jár az örmény–magyar barátság ápolásában. Erre büszke lehet mindenki, aki itt él – fogalmazott határozottan a testületi ülésen Nazarjan Hamlet, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

Ő volt a kezdeményezője annak is, hogy az Uzsok tér, ahol az örmény–magyar katonai emlékmű áll, vegye fel az örményországi Ararat tartomány székhelyének, Artasatnak a nevét. Az önkormányzat településfejlesztési és fenntartható fejlődési bizottsága sokáig mérlegelte a javaslatot, mielőtt a testület elé bocsátotta, és ahol végül az a döntés született, hogy maga a tér maradjon továbbra is Uzsok tér, ám az emlékműnek helyet adó park kapja meg az Artasat nevet. A döntés oka az, hogy az Uzsok tér neve történelmi utcanévbokorba tartozik, amelyet nem volna szerencsés megbontani. A tér nevének megváltoztatását a lakók sem fogadták pozitívan.
− Mindegy, hogy tér vagy park: ez a gesztus példaadó, és erre egészen biztosan Örményországban is emlékezni fognak – reflektált a döntésre Nazarjan Hamlet.

Mi lesz a 93-assal?

Dömötör István fideszes képviselő napirend előtti hozzászólásban tájékoztatott arról, hogy intézkedés született a ferihegyi gyorsforgalmi út és a Gyömrői út vonalán tapasztalható közlekedési problémák megoldására.
− Szerencsés, hogy ezúttal bennünket is idejében vontak be a tervezésbe, így képviselhetjük a lakók érdekeit – mondta a képviselő. – A Budapesti Közlekedési Központ azonban nem ebben a szellemben járt el, amikor a lakosok, az önkormányzat vagy a településfejlesztési és fenntartható fejlődési bizottság előzetes megkérdezése nélkül módosított május 1-jétől a Ferihegyet érintő buszviszonylatok útvonalán és menetrendjén.

Amint Dömötör István elmondta, a legmegdöbbentőbb a 93-as busz útvonalának az átalakítása volt. A ferihegyiek ugyanis ezzel az egyetlen busszal tudták eddig átszállás nélkül elérni a kerület központját.
Lévai István Zoltán elmondta, hogy folyamatban van egy találkozó szervezése a Budapest Airport és a HungaroControl képviselőinek bevonásával, s ezeket a kérdéseket ott is napirendre tűzik. Ughy Attila polgármester pedig arról tájékoztatott, hogy a BKK már jelezte: a nyár közepére igyekszik megoldást találni a problémára.
− Arra kérjük polgármester urat, hogy a BKK-val folytatott tárgyalásokon képviselje a ferihegyiek álláspontját. Amennyiben nem születik hamar megoldás a gondra, komoly demonstrációra lehet számítani, amelynek kész vagyok az élére állni – fogalmazott Dömötör István.