Új lakáspályázatok

Írta:  2013.05.16.
A lakásrendelet módosításával teremt új pályázati lehetőséget az önkormányzat azok számára, akik nem tudják fizetni devizaalapú lakáshitelüket.
A Fővárosi Közgyűlés megerősítette azt az ígéretét, miszerint 2013 második felétől kezdődően felújítja a Béke teret, és körforgalmat alakít ki a Baross és a Margó Tivadar utca kereszteződésében.
− Az ezt hitelesítő alapokmányt tegnap fogadta el a közgyűlés – tájékoztatta a képviselő-testületet az április 25-i ülésen Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő, fővárosi küldött.
Amint arról a Városkép korábban beszámolt, a főváros a két projekt előkészítésére 10-10 millió forintot szán az idén, összességében pedig a Béke téri felújításra 580 millió forintot, a Margó Tivadar utcai kereszteződés átalakítására 240 millió forintot.

Segítség a hiteleseknek

A bajba jutott devizahiteleseken szeretne segíteni az önkormányzat azzal, hogy lakásrendeletének a módosításával megkezdi egy új pályázati rendszer kialakítását.

A XVIII. kerületben is számos család megélhetését veszélyeztetik az elszabadult, fizethetetlen devizaalapú hitelek. Országosan jellemző az az igény, hogy az állam vagy az önkormányzat vásárolja meg a bajba jutott hitelesek ingatlanjait, és tegye lehetővé, hogy a korábbi tulajdonos azt bérlőként használhassa tovább. A jogszabály erre lehetőséget is ad, ám a megvásárlás feltételei szigorúak, és az önkormányzat anyagi lehetőségei sem teszik lehetővé a szükséges mennyiségű ingatlan megvásárlását.
Egy másik lehetőség az, hogy az önkormányzat pályázat útján ajánlja fel a bajba jutott hiteleseknek a ma még üresen álló saját tulajdonú lakásait. A korábbi rendelet szerint azonban ezek a kerületi lakosok nem pályázhattak volna. Az önkormányzat a saját ingatlanjait költségelven, piaci alapon, szociális alapon, fecskeprogram keretében vagy krízislakásként adhatta bérbe, de ezekbe a kategóriákba a hitelesek nem fértek bele. Ezért a képviselő-testület április 25-én a rendeletbe iktatott egy új kategóriát a „hitellel terhelt, végrehajtás alá vont ingatlannal rendelkező családok megsegítésére”.
A pályázónak igazolnia kell, hogy ingatlana hiteltartozás miatt végrehajtás alá került, és nem tudott élni azzal a lehetőséggel, hogy azt a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megvásárolja és bérbe adja neki. A pályázatot a népjóléti bizottság bírálja el.

Megújul az ovi 

Pályázati pénzből kíván felújítást végezni az önkormányzat a Zenevár óvodában. A Belügyminisztérium által kiírt pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a fenntartó korszerűsítse a Reviczky utcai ingatlan teljes primer és szekunder fűtésrendszerét, s felújítsa az épület külső hőszigetelését. A képviselő-testület úgy döntött, hogy részt vesz a pályázaton. Az igényelt összeg mintegy 30 millió forint, amelynek 20 százaléka önrész.

Formálódó szemlélet 

A hulladékgazdálkodás fontosságára igyekszik irányítani a figyelmet az a nagyszabású projekt, amelyet a főváros az FKF Zrt-vel KEOP-pályázat keretében szeretne megvalósítani a kerületben.
A tervek szerint egy szemléletformáló központ épülne a Méta utca és a Besence utca sarkán álló, több mint 5000 négyzetméteres, jelenleg használaton kívüli önkormányzati tulajdonú területen. A tervezett központ egyfelől maga is a korszerű fővárosi hulladékgazdálkodás egyik fontos egysége lenne a lakosság rendelkezésére álló, szelektív gyűjtésre alkalmas hulladékudvarral. A helyszínen másfelől oktatócentrum létesülne, amelyben a térség óvodásai és iskolásai ismerhetnék meg alaposabban a hulladékgazdálkodás menetét, annak céljait és fontosságát.
A képviselő-testület döntése alapján a kerület támogatja a Fővárosi Önkormányzat elképzelését, ami feltétele a pályázatnak.