Emberhez méltó lakóhely a cél

Írta:  2013.03.29.
Idén is szorgalmazza Kádár Tibor az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások felülvizsgálatát és rendbetételét.
Idén is szorgalmazza Kádár Tibor az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások felülvizsgálatát és rendbetételét, illetve az emberi tartózkodásra minden szempontból alkalmatlan lakásként használt helyiségek felszámolását.

A fideszes önkormányzati képviselő úgy véli, hogy véget kell vetni annak az áldatlan állapotnak, hogy 2013-ban lakásnak nevezett sufnikban, vizes falú, minden komfort nélküli egykori fáskamrákban élnek emberek a XVIII. kerületben úgy, hogy ezért bizonyos helyeken még bérleti díjat is fizetnek.
– A körzetemben 2013-ban is folytatódik a bérlakások rendbetétele és a különböző lakhatási jogviszonyok rendezése. Az elmúlt évtizedek követhetetlen lakásbérleti politikája eddig is rengeteg időt és energiát emésztett fel – mondta Kádár Tibor. – Gondot okoz, hogy rengeteg az önkényes lakásfoglaló, de az is elfogadhatatlan, hogy balesetveszélyes, egészségtelen környezetben éljenek emberek. Az ilyen lakóhelyek bontását még ebben az évben el kell kezdeni azért, mert ezeknek a „lakásoknak” a felújítása egyrészt gazdaságtalan, másrészt meg kell előzni, hogy azokat illetéktelen személyek birtokba vegyék, megzavarva a környék nyugalmát.

A képviselő szerint az Endrődi utca, az Üllői út és a Kiss Ernő utca egyes ingatlanjaiban is folytatódik a felülvizsgálat és a rendbetétel. Kádár Tibor pozitív példaként emelte ki a Fáy utca 2-es számú házat, ahol ugyan most még több helyen elképesztő állapotok uralkodnak, de az önkormányzati képviselő-testület az ez évi költségvetésből 13,8 millió forintot szavazott meg a felújításra.
– Szeretnénk több kisebb lakásból egy nagyobbat kialakítani, saját fürdőszobával, vécével, gázfűtéssel és megszüntetni azt az áldatlan állapotot, hogy van olyan emelet, ahol egy zuhanyzó és egy vécé jut több családra.

A bárlakások rendezésével kapcsolatban a képviselő kiemelte: szembe kell nézni azzal, hogy vannak emberek, akik átestek a szociális hálón, és elfeledve élnek közöttünk.
– Elsősorban nekik kell segíteni, hogy sem az ő, sem a gyermekeik egészségét ne károsítsa az egészségtelen lakókörnyezet. Nem az a jó lakásgazdálkodás, ha mindent meghagyunk csak azért, hogy minél több helyen lakjanak emberek. Vannak megfelelő állapotú üres lakások, ahova át lehet költöztetni a bérlőket, a régi ócskát pedig le kell bontani.