A fejlesztések révén léphet előbbre a kerület

Írta:  2013.03.11.
Az állami szerepvállalás kiterjesztése sok mindent megváltoztatott az önkormányzatok gazdálkodásában. Fejlesztésekre azonban most is van pénz, és ezek képezik a jövő tartalékait.
− Köszönöm mindenkinek, akinek része volt abban, hogy a 2012-es költségvetést rendkívül fegyelmezetten tudta teljesíteni az önkormányzat, és hasonló fegyelmet kérek erre az évre is – foglalta össze röviden Ughy Attila polgármester a 2013-as költségvetésről szóló vitát a képviselő-testület február 26-i ülésén.

Dr. Lévai István Zoltán

A fegyelemre valóban szükség lesz. A pénzügyi helyzet nem romlott, de a rengeteg változás pontos tervezést igényel.

Kisebb tér

A 2013-as év költségvetésének tervezése teljesen eltér a megszokottól, hiszen idén az állam több feladatot és terhet átvállalt az önkormányzatoktól, ezért a bevételeket is más arányban osztják el.
− Általánosságban el lehet mondani, hogy az önkormányzat mozgástere némileg szűkült. Működési hiányt már nem lehet tervezni, fejlesztési hiányt lehetne, de az ezekhez szükségek hitelek felvételéhez állami engedély kell. Mindezt azonban ellensúlyozza az, hogy az állam átvette az oktatás finanszírozását, ami a pluszórák és az egyéb előre nem tervezhető tételek miatt mindig egy hatalmas puffert követelt – számolt be a tervezéssel kapcsolatos problémákról Szebellédi István okleveles könyvvizsgáló a testületi ülésen.

Beszáll az állam

A változásokat és ezzel kapcsolatban a pénzügyi mérleg alakulását foglalta össze Hunyadi István városigazgató is a hozzászólásában.
− Az állam 1200 kerületi pedagógus bérezését vállalta át, a kormányhivatal kialakításával pedig 70 fő került át közalkalmazotti státusba. Az önkormányzatnál maradt azonban az oktatási intézményeknek helyet adó ingatlanok kezelése és a műszaki dolgozók bérezése. Emellett nagyobb rész illeti az államot az szja-ból és az iparűzési adóból, 60 százalék a gépjárműadóból, és drasztikusan csökkent a normatív támogatás – mondta.

Hunyadi István

A mérleg nyelve mégsem billen a kiadások felé, hiszen az állam konszolidálja az önkormányzat adósságállományát: legalább 40, de ha a tárgyalások jól alakulnak, akár 60 százalékban is. A kerület tehát a kijelölt úton haladhat tovább: csökkentheti az adósságot, sőt lehetőség van fejlesztésekre is.

Fejlesztések

− Az önkormányzat 2012-ben sem vett fel újabb hiteleket, és 2013-ban sem fog. A cél továbbra is az adósságállomány mérséklése. Annak érdekében pedig, hogy a kerület vagyonát megőrizzük, sőt gyarapítsuk, fejlesztésekre is fordítunk pénzt – magyarázta Lévai István Zoltán alpolgármester.
Az önkormányzat 14 futó KEOP-pályázatban vesz részt, amelyek az intézmények ingatlanainak korszerűsítéséhez biztosítanak anyagi hátteret. Emellett olyan fejlesztéseken is gondolkodnak, mint az egyes kerületrészek – elsősorban az Alacskai úti lakótelep – bekamerázása és a helyi aszfaltutak felújítása korszerű technológiával.