Tartható az irány

Írta:  2013.03.11.
A költségvetés volt a legfontosabb témája a képviselő-testület február 21-i ülésének, de szó esett több sikeres pályázatról is.
A tervezettnél némileg olcsóbban épülhet meg a Thököly úti műfüves pálya. Mint arról a Városkép már beszámolt, a képviselő-testület tavaly május végén döntött arról, hogy az önkormányzat részt vesz a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázatán. A szövetség egy rendkívül kedvező pályázati rendszer segítségével igyekszik ösztönözni a kerületeket és a településeket arra, hogy azok új műfüves futballpályákat építsenek. Ezáltal a helyi lakosság, egyesületek és oktatási intézmények újabb sportlétesítményekhez juthatnak, az MLSZ pedig 15 éven keresztül ingyenesen használhatja a pályákat a közösen megállapított napi időszakaszban. Mindezért cserébe a szövetség a pályák építési költségeihez 70 százalék vissza nem térítendő hitellel járul hozzá.

Lesz háló is

2012 szeptemberére már bizonyos vált, hogy a XVIII. kerület eredményesen pályázott két műfüves pálya építésére: az egyiket a Thököly útra, a másikat a Táncsics utcába tervezték. 2013 elejére már csak a szerződés aláírása maradt.

Az ügy most azért került a testület elé, mert az MLSZ arról értesítette az önkormányzatot, hogy a nyertes kivitelező ajánlata alapján a Thököly úti pálya olcsóbban épülhet meg, így az önrész is több mint 2 millió forinttal kisebb a tervezettnél. A Táncsics utcai pályát a terveknek megfelelően 2012. november végén átadták, most azonban lehetőség nyílt arra, hogy az eredeti szerződés egyszerű módosításával az önkormányzat a kivitelezőtől labdafogó hálót rendeljen a pálya köré. Mindez ugyancsak az MLSZ pályázati rendszerének szabályai szerint alakul, így az önkormányzatnak csupán 493 ezer forintnyi önrészt kell a munkálatokért fizetnie.
A testület mindkét szerződés módosítását támogatta.

A gazdaság élénkítése

Vezető partnerként vesz részt a XVIII. kerület az uniós szervezésű airLED programban, amely megoldásokat keres a repülőterek nyújtotta gazdasági lehetőségek kiaknázására. (A programról folyamatosan beszámol a Városkép is.) Most újabb pénzforrás nyílt meg az ilyen lehetőségek felkutatására. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok nevű támogatási konstrukció azért jött létre, hogy elősegítse a gazdasági kohéziót az EU-n belül. A Norvég Alap új támogatási ciklusa keretében indult el a Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés című program, amelyben – a képviselő-testület múlt nyári döntése alapján – a kerületi önkormányzat is részt vesz. Ezzel több célja is van. Egyfelől szeretne további lehetőségeket találni a reptér gazdasági kiaknázására és az erre vonatkozó stratégia kidolgozására. Másfelől olyan képzéseket, infrastrukturális fejlesztéseket, valamint olyan koordinációs központok létrehozását tervezi, amelyek segítenek a helyi gazdaság élénkítésében. A Norvég Alap mindehhez akár 95 százaléknyi anyagi támogatást is nyújthat. A képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat megkezdi a szerződés előkészítését.

Átalakul az iskolaudvar

Mégis megújulhat a Brassó Utcai Általános Iskola udvara! Az önkormányzat 2012 áprilisában nyújtotta be a dokumentumokat a Belügyminisztérium „Iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, felújítás” című pályázatára. A nyertes pályázók listáját szeptemberben tették közzé a BM honlapján, de a XVIII. kerületi önkormányzat nem szerepelt ezen. Decemberben aztán értesítés érkezett arról, hogy a törvényi lehetőségek alapján a belügyminiszter a harmadik körben sikeresnek minősítette a pályázatot. Így most lehetőség nyílik a Brassó iskolában többfunkciós műfüves sportpályát létesíteni. A mintegy 16 millió forintos beruházáshoz 20 százalék önrész szükséges. Ebből másfél millió forintot az iskola szülői munkaközössége adott össze, az intézmény a maradék 2,5 millió forint előteremtésére kérte az önkormányzatot. A testület megszavazta ezt.