Az anyatej pótolhatatlan érték

Írta:  P.A. 2016.09.21.

A gyermekeket 6 hónapon túl is anyatejjel tápláló édesanyákat köszöntötték a Pestszentimrei Közösségi Házban szeptember 16-án.

Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta hivatalosan augusztus 1-jén tartják, de a XVIII. kerületben hagyományosan szeptemberben találkoznak az édesanyák. Ennek egyszerű oka, hogy augusztusban sokan nyaralnak, így a szeptemberi összejövetelen többen tudnak részt venni.

VAA 1709 copy
Az édesanyákat Dömötör István alpolgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy minden más feladatot félretett, hogy eljöhessen a rendezvényre.
- Mindenképpen itt akartam lenni, mert három gyermekes családapaként is szerettem volna kifejezni nagyrabecsülésemet az édesanyáknak. Bár a legkisebb gyermekem már 8 éves, mégis élénken él bennem az az időszak, amikor a feleségem anyatejjel táplálta őket. Fantasztikus élmény volt az édesanyának és a gyerekeknek is az az időszak. Ez egyébként az egészségükön is látszik, hiszen annál többet, nagyszerűbbet, mint az anyatej, nem tudnak adni a gyerekeknek az anyukák – fogalmazott Dömötör István.

VAA 1725 copy
Ódor Katalin, a PIK intézményvezetője arról beszélt, hogy a pestszentimrei közösség egyre több kisgyermekkel bővül.
- A fiatalok szívesen vállalnak gyermeket, sok olyan családról tudok, ahol a harmadik, negyedik, sőt van, ahol már az ötödik baba is megérkezett vagy hamarosan érkezik. A közösségi házba is szeretettel várunk minden korosztályt, az apróságoktól a nyugdíjasokig.

VAA 1734 copy
A XVIII. kerület vezető védőnője, Vidáné Válóczi Éva kiemelte, hogy az anyatej pótolhatatlan útravaló a gyermekek számára.
- A fejlettebb országokban volt megfigyelhető az a tendencia, hogy az anyák rövidebb ideig szoptatták gyermekeiket, mert elhitték, hogy az anyatej különféle módon helyettesítethető, pótolható. Ez nem így van. Vannak alapvető értékek, amik évezredek során nem változnak, és a maga területén az anyatej is ilyen érték. A szoptatás ezer szállal köti a gyermeket az édesanyjához. Kollegáimmal szeretnénk a jövőben is segíteni az édesanyáknak, hogy minél tovább tudják biztosítani az anyatejet a kicsik számára, és ezúton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik a többletként fennmaradó anyatejet felajánlották az azt nélkülöző csecsemők számára.