Hat éve jó a portéka

Írta:  K.Gy. 2016.09.21.

A hagyományos falusi vásárok hangulatát idézi ismét a Vasárnapi Vásári Vigadalom, amelyet október 9-én hatodik alkalommal rendeznek meg a Bókay-kertben.

A szervező Zöld Sorompó Egyesület célja nem csupán az egykori vásárok hangulatának a felidézése, sokkal inkább az, hogy azok lényegét tapasztalja meg a látogató: hogy a kézműves technológiával készített, minőségi árut közvetlenül az előállítótól, a mestertől vehesse meg, függetlenül attól, hogy szappanról, faragott tálról vagy éppen házi kolbászról van-e szó.

VSZ 7071 copy
– Sok résztvevőhöz ragaszkodunk a mai napig, de azért mindig tartogatunk újdonságot is – magyarázta Pető Ágota főszervező. – Minden évben itt vannak velünk a Tébláb táncosai, Turi András és népzenész barátai, a Kassai Lovasíjász Iskola Endzsel Törzse, a barantacsoport, a Sonore Vegyeskar, valamint az óvodák és iskolák hagyományőrző csapatai.
Első alkalommal szerepel a Görömbő Kompánia, amely a közönséggel közösen szövi az előadott mesét, sőt be is vonja a gyerekeket a cselekménybe.
– Ráadásul a kompánia adja a vigadalom új kikiáltóját, Horti Zoltánt, aki a beszélőkéjével, személyiségével biztosan nagy sikert arat majd – vélekedett a főszervező.
Először érkezik ide sok árus is, köztük kosárfonó, fatálkészítő Kiskunfélegyházáról, egy olyan mester Kistelekről, aki múzeumi leletek alapján rekonstruál régi ékszereket, de lesz homoktövisárus és mézkereskedő is. És persze kínálnak majd bőrárut, lekvárokat, szörpöket, dísztárgyakat és annyi minden mást, hogy felsorolni is nehéz volna.
– Új lesz a vendéglátósunk is – tette hozzá Pető Ágota. – Fontos kiemelni, hogy csupa házilag, mesterséges adalékoktól mentes, jó minőségű alapanyagból készít vargányás vaddisznópörköltet, csülkös bablevest, grillezett csirkemellet. És olyan grillkolbászt süt, amelyből – ha ízlett – bárki vásárolhat fagyasztva is a pultnál.
Az ingyenes vigadalomba reggel 9-től este 6-ig várják a látogatókat október 9-én.