Vigyázzunk együtt a friss telepítésekre!

Írta:  2012.12.12.
Zöldterületekben gazdag a XVIII. kerület, és hogy ez így is maradjon, ahhoz szükség van a növényzet frissítésére.
Vargáné Gedei Anikó, az ügyfélszolgálat vezetője elmondta, hogy a kivágott fák pótlása két ütemben történik az ügyfélszolgálat szervezésében. A divízió munkatársai november végén 250 fát telepítettek, és az „Ültess egy fát!” program keretében az önkormányzattal együtt még az idén további 200 facsemete elültetését tervezik.

Több száz fát kellett pótolni

– Szeptemberben összesítettük a kerületben kivágott fák számát, és kiderült, hogy mintegy 400 fát kell pótolnunk – mondta Vargáné Gedei Anikó. – Szeretnénk továbbra is megtartani „a pesti oldal legzöldebb kerülete” címet, ezért fontos számunka az újratelepítés.

Az újraültetéskor az volt a fő szempont, hogy a facsemeték forgalmas, sokak által látogatott helyre kerüljenek, díszítve a környezetet.
– Ezért telepítettünk fasort a Nefelejcs és a Bartha Lajos utcába, valamint a Zsebők Zoltán Szakrendelő mögötti járda mellé, ahol egy csúnya bozótos, bokros területet szépítettünk meg.

Biztonság és környezetvédelem

Biztonsági okokból arra is ügyelni kellett, hogy alacsony, gömbkoronás díszfák kerüljenek a közterületekre.
– Ezzel megelőzzük azt, hogy a fák ágai elérjék a légvezetékeket, és a csemeték is könnyebben gondozhatók – mutatott rá az ügyfélszolgálat vezetője. – Az ültetést november végén, a legideálisabb időszakban végeztük. A megfelelő időben történő ültetés lehetővé teszi, hogy a növények a tél folyamán gyökeresedésnek induljanak, és tavasszal könnyen megeredjenek, kihajtsanak.

Hét fafajtát telepítettek

A több száz fából jutott a rendőrség és a régi piac környékére is, de magánházak előtt, az utcán is pótoltak egyes kivágott fákat. Ahol van rá igény, és jelzik a lakók, ott a városüzemeltető cég a jövőben is megteszi ezt. Az idei telepítés során hét fafajta – oszlopos mezei juhar, díszkörte, vörös levelű juhar, kislevelű hárs, vörösre színeződő kőris, vérszilva, virágos kőris – egyedeit ültették el. Ezek a fák 3-5 év alatt erősödnek meg, addig karókkal kell gondoskodni a stabilitásukról.
 



Az elültetett fákat az időjárás figyelembevételével fogják öntözni, a fák tövéhez pedig műtrágya helyett környezetbarát, érett marhatrágyát tettek.

Ne rongálják a fákat!

A telepített fiatal fákat nem lehet „újrahasznosítani”, így talán attól nem kell tartani, hogy bárki ellopja azokat.
– Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a rongálók. Mivel nem tudunk minden fa mellé őrt állítani, csak bizakodhatunk, hogy a csemeték nem válnak a buliból hazafelé tartó fiatalok áldozataivá.
Ebben tényleg csak reménykedni lehet, de a kerületben élők is segíthetnek abban, hogy a most elültetett fák néhány év múlva is díszei legyenek a közterületeknek. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy kicsit odafigyelni a környezetünkre és vigyázni a közös értékeinkre.