Jól teljesít a zöldflotta

Írta:  2012.12.05.
Első állomásához érkezett a Honda Hungary Kft. és az önkormányzat közös projektje, az eredmények magukért beszélnek.
Nyár közepe óta hat környezetbarát jármű segíti az önkormányzat munkáját, ráadásul ingyen: a Honda Hungary Kft. tesztelésre adott át hibrid autókat és egy alacsony fogyasztású robogót. A Honda Green Drive névre keresztelt tesztvezetési program célja az, hogy rámutasson a környezettudatos közlekedés fontosságára, egyszersmind hozzájáruljon a levegőszennyezésnek és az önkormányzat kiadásainak jelentős csökkentéséhez.

Mindent mértek

Az együttműködés idén júniusban vette kezdetét, a két fél ekkor készítette el a programtervezetet, s rögzítette a megállapodás feltételeit. Folytatásként július elején a Honda szakemberei részletes előadásban ismertették az önkormányzati testülettel a hibrid technika előnyeit, majd a hónap végén meg is érkezett a három személyautó és egy robogó alkotta zöldflotta. Az Insight, Jazz Hybrid, Civic 4D 1.8 és PCX modellekre épülő géppark révén a program résztvevői átfogó képet kaphattak a választékról, valamint megismerhették a különféle típusok jövőbemutató műszaki megoldásait.

A tesztidőszakról a cég sajtóképviselete így tájékoztatta a Városképet:
− A próbaidőszak során a márka folyamatosan mérte a felhasználók elégedettségét, valamint a járművek hatékonyságát, és a várakozásoknak megfelelően bebizonyosodott, hogy számottevő megtakarítás érhető el a hagyományos járművekhez viszonyítva.

Jó eredmények

A Honda Insightot összesen tizenketten „hajtották” több mint 8000 kilométeren át, nagyjából azonos arányban országúton, autópályán és városban. A tesztelők egybehangzó véleménye szerint a típus kiemelkedően alacsony fogyasztással büszkélkedhet, miként többek között az emisszió, a kezelhetőség, a kényelem és a teljesítmény tekintetében is kiváló, illetve jó minősítést szerzett.
Szintén remekül szerepelt a Jazz Hybrid, amelyet huszonegyen vezettek, s amely eddig összesen 9111 kilométeren át szállította az önkormányzat munkatársait.

Ezzel a típussal kapcsolatban az alacsony károsanyag-kibocsátást és a felhasználóbarát viselkedést emelték ki fő erényként a sofőrök, és természetesen a magas felszereltség, valamint az elegáns, dinamikus forma is sokaknak tetszett.
A menetlevélen rögzített adatok alapján részletes kalkuláció készült az elmúlt időszakra vonatkozólag, amiből egyértelműen kiderült, hogy az elektromos motorral hatékonyabbá tett hibrid üzemű Hondák jóval gazdaságosabbak és környezetkímélőbbek a hagyományos járműveknél. Míg egy átlagos személyautó az adott periódusban 10 462 kilogrammnyi szén-dioxidod bocsátott volna a légkörbe, a Jazz Hybrid mindössze 6388 kilóval terhelte a környezetet, az Insight pedig 10 116 helyett 5681 kilóval zárta az együttműködés első szakaszát. Ehhez az eredményhez 165 fa szén-dioxid-megkötő képességére lett volna szükség, de ezek a növények immár az egyszerű benzines és dízelautók gázaira „koncentrálhatnak”.

Töltőállomás kell

Elégedett az együttműködéssel a polgármester is.

− A környezettudatosság a közlekedésben ma már elsődleges szempont a magánszemélyeknél éppúgy, mint a cégeknél és az intézményeknél. Ezért örültünk a projektnek, és természetesen az is fontos, hogy az ilyen autók üzemeltetése takarékosabb a hagyományos gépjárművekénél. Bízunk abban, hogy az együttműködés hosszú távú lehet. Sőt tárgyalásokat kezdtünk annak kiderítésére, hogy épülhet-e itt, a kerületben az ilyen autók működtetéséhez szükséges töltőállomás – mondta el Ughy Attila.