A Malévvel a KÖKI Terminálba

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.06.26.

Megújult formában látható a Felhők felett című repüléstörténeti kiállítás a KÖKI Terminál II. emeletén.

Magyarország legnagyobb és legismertebb közforgalmi repülőtere, a polgári repülés és a XVIII. kerület ezernyi szállal kötődik egymáshoz.

rep1
Az 1954. november 26-tól 2012. február 3-ig működő a Malév neve sokakban kelthet kellemes érzéseket. Nemcsak azokban, akik külföldre repültek, hanem azokban is, akik a Ferihegyi repülőtér (ma Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) teraszáról nézték a fel- és leszálló repülőgépeket. Ráadásul a kerületi lakosok közül sokan dolgoztak a repülőtéren vagy a nemzeti légitársaságnál, szinte nincs is olyan család, amelynek ne lett volna a repülés szolgálatában dolgozó rokona, ismerőse. (A Malév mintegy 2600 embert foglalkoztatott, köztük pilótákat, mérnököket és légiutas-kísérőket.) A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a nagy érdeklődésre való tekintettel immár negyedik alkalommal rendez repüléstörténeti kiállítást. Az összegyűjtött relikviákat először a Szarvascsárda téren lévő Delta üzletházban, majd két alkalommal a KÖKI Terminálban mutatták be. A repüléstörténeti kiállítás Felhők felett címmel ismét a KÖKI Terminál II. emeletén (az éttermek közelében) látható 2017. február 19-ig. Azoknak is érdemes megnézniük a tárlatot, akik a korábbiakat látták, mert ők is sok újdonságot fedezhetnek fel.

rep2
Az érdeklődők megismerkedhetnek a repülőtér és a Malév vázlatos történetével, a repülés és a XVIII. kerület kapcsolatával, valamint azt is megtudhatják, hogy mivel járult hozzá a Malév a magyar dizájn történetéhez, az országimázshoz. Az egyenruhák, kitűzők, táskák, az utasok kényelmét szolgáló számos kisebb-nagyobb tárgy mellett fotók, képeslapok, aprónyomtatványok, plakátok, valamint a repülőgépek és a repülőtéren használatos járművek makettjei láthatók. Sőt egy Boeing 767-es repülőgép első osztályán használt üléseket ki is próbálhatják a látogatók, akiket folyamatos filmvetítéssel is várják – természetesen a repülés történetéről.

Az ingyenesen látogatható kiállítás keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva.

rep3