Magánokirat-hamisítási ügyet tárgyal a bíróság

Írta:  2012.10.16.
Az elszámoltatási munkacsoport javaslatára kerülnek bíróság elé egy kerületi ügy anyagai.
A XVIII. kerületi önkormányzatnál 2010 decemberében megalakuló elszámoltatási munkacsoport eddig összesen több mint 30 ügyben tett feljelentést, bízva abban, hogy kiderül, a korábbi években milyen visszaélések történtek a közösség kárára. Az első ügyet már az idén tárgyalhatja a bíróság.





Az ügyek kivizsgálása – a nyomozástól kezdve az esetleges vádemelésig, bírósági tárgyalásig – több évig is eltarthat, így gyors eredményt senki sem vár, de van már olyan ügy, amelyik eljutott a bírósági szakaszba.

Visszadátumozott szerződések

A bíróság a következő ügyet vizsgálja. A XVIII. kerületi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2008. június 30-án nyílt közbeszerzési eljárás után vállalkozási szerződést kötött a Tápiómenti Kft-vel az önkormányzati fenntartású kerületi közút- és járdahálózat, valamint az azokhoz csatlakozó kiegészítő műtárgyak – parkolók, vízelvezetés, füves szegélyek, közlekedési jelzőtáblák – javítási és felújítási munkáinak elvégzésére. Az erre fordítható keretösszeg a szerződés szerint több mint 731 millió forint volt.
Az önkormányzatnál 2010 tavaszán úgy döntöttek, hogy megszorításokra van szükség, mert a bevételek elmaradtak a tervezettől. A feljelentés szerint ezért Mester László polgármester utasította a városüzemeltető cég ügyvezetőjét, Jaseri Márkot, hogy állítsanak le minden olyan beruházást, fejlesztést, kiadást, amely veszélyezteti az önkormányzat biztonságos működését. Az ügyvezető 2010 júliusában azt kérte a kerület vezetőitől, hogy jelezzék neki, melyik beruházás végrehajtását nem tartják indokoltnak. Eközben a kivitelezőt arról értesítette, hogy a felfüggesztés a városüzemeltetési feladatokra nem vonatkozik. Közben viszont lejárt a közbeszerzési szerződés, így több tanúvallomás szerint visszadátumozták a megrendeléseket a még érvényes időszakra. Összesen 19 megrendelést antedatáltak csaknem 54 millió forint értékben, ami magánokirat-hamisítás gyanúját veti fel.

Súlyos mondatok

Az önkormányzat által tett feljelentés több tanúvallomásból is idéz, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy önkormányzati és ügyvezető igazgatói döntések alapján a fejlesztési feladatok végrehajtására utólagos megrendelések készültek. Az egyik tanúvallomás szerint pedig az egyik céges megrendelések ügyiratait visszadátumozva rögzítették az iktatóprogramban. A feljelentés ennek kapcsán kitér arra, hogy a kifizetések a visszadátumozott szerződések alapján történtek. Ezek súlyos és nehezen védhető vádak, mert magánokirat-hamisítást nem lehet véletlenül elkövetni.
A bíróságon a sor

A feljelentések kivizsgálása a rendőrség dolga, és mivel az ilyen esetek felgöngyölítése évekig is eltarthat, az ártatlanság vélelme az ügyek minden szereplőjét megilleti. Egészen a bíróság jogerős ítéletéig. A bíróság elé kerülő ügyek és az esetleges ítéletek száma egyelőre a jövő titka, az elszámoltatási munkacsoport törekvése ugyanakkor egyértelmű: megtalálni azokat, akik a 2010-es önkormányzati választásokig több mint 10 milliárd forintos adósságot felhalmozó XVIII. kerület akkori mostoha gazdasági helyzetéért felelősek.


Bőven volt mit kivizsgálni

Az elszámoltatási munkacsoport feljelentései nyomán folyó rendőrségi nyomozás széles skálán mozog. A munkacsoport a kerület mindennapi működését érintő szövevényes szerződések kapcsán tett feljelentéseket a kerület korábbi vezetősége működésének vizsgálata során. Az ügyek között többnyire hűtlen kezelés és csalás gyanúját felvető esetek találhatók. A gyanú szerint a visszadátumozott szerződéseken kívül rokoni kapcsolatokon alapuló megbízások és teljesítési igazolás nélküli kifizetések, túlszámlázások is történhettek. Olyan hétköznapi esetet is ki kellett vizsgálnia a munkacsoportnak, mint egy egyszerű internetes honlap készítése. A feljelentések másik végpontja az a 3 milliárd forint értékű kötvénykibocsátás, amelyről már 2008 végén az volt az akkor még ellenzékben lévő Fidesz-KDNP véleménye, hogy ezzel a szocialista városvezetés eladósítja a kerületet. A vizsgált tételek nagyságrendje összességében több milliárd forint, ezen belül a kerületet több százmilliós kár érhette.