Korszerűbb lett a Karinthy Gimnázium

Írta:  2012.10.14.
Uniós támogatással újulhatott meg a negyedszázados Karinthy Gimnázium energetikai rendszere.
Lassan közhelyszámba megy, ha leírjuk vagy elhangzik valahol a költséghatékonyság szó, pedig a Karinthy gimnázium korszerűsítésének is ez a legfőbb hozadéka. Az iskola épületeiben megvalósult energetikai fejlesztés részeként a főépületben 559, a kisebb épületben 140 nyílászárót cseréltek ki. A régi, elavult kazánok helyett új készülékeket szereltek be. A felújítás egyrészt növeli a diákok és a tanárok komfortérzetét, másrészt nem elhanyagolható, hogy éves szinten közel 63 ezer köbméter földgázzal kevesebbet használ majd az iskola, ami várhatóan 7,5 millió forinttal kisebb fűtésszámlát jelent.

- Sokszor előfordult már iskolánk életében, hogy nem tudtuk volna megvalósítani álmainkat, ha nem áll mellénk a fenntartó, az önkormányzat. Ékes példa erre a most lezárult nagyméretű, pályázati forrásból megvalósult beruházás – mondta Hutai László, a gimnázium igazgatója az energetikai korszerűsítési projekt október 12-i záró rendezvényén.



A kerületi önkormányzat 178 millió forintot – ebből 133 milliót uniós forrásból - fordított az iskola felújítására. Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere szerint mindez járt a Karinthy gimnáziumnak.
- A felújítás nem kegy, nem adomány, hanem kijárt az iskolának, amely évtizedek óta meghatározó a kerület oktatási életében. Kijárt a diákoknak, akik nap, mint nap bizonyítják, hogy a gimnázium érdemes arra, hogy a kerület közössége kiálljon mellette – mondta köszöntőjében a polgármester, hozzátéve, hogy tulajdonképpen egy ilyen rendezvényt fél évvel az átadás után kellene tartani és a tapasztalatokon alapuló köszöntőket azokra bízni, akiknek a javára a korszerűsítés megtörtént.



A projektzárón Latorcai János, az országgyűlés alelnöke elmondta: a kivitelezők munkája mellett a felújítás kényelmetlenségét vállaló diákok segítsége is köszönetet érdemel.
- A ti pozitív hozzáállásotok nélkül nem lehetett volna a munkák egy részét tanítási időben elvégezni – mondta a gimnázium aulájában összegyűlt tanulóknak Latorcai János.