Sokan tesznek a környezetük tisztaságáért

Írta:  2012.07.20.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata évek óta fontos feladatának tartja a „Tisztább és zöldebb kerületért” programban megfogalmazott elvek betartását. A projekt egyik fontos célkitűzése a köztisztasági helyzet javítása.

A kerület közterületeinek tisztán tartása érdekében rendszeresen szervez különböző akciókat az önkormányzat. Tavaly június óta kiváló együttműködés létezik a Rákosmenti Mezei Őrszolgálattal. Ez a kapcsolat azért jött létre, hogy megvédjék a kerület kiterjedt erdőit – elsősorban az illegális szemétlerakástól. Az őrszolgálat munkatársai közös akciókban is részt vesznek rendőrökkel és polgárőrökkel.
A Föld napján helyszínenként több tucat önkéntes gyűjtötte idén is a szemetet. Szembeötlő az ellenzék által sokszor negatív példaként felhozott Büdi-tó környékének a folyamatos hulladékmentesítése.

Aktív lakossági segítség

A köztisztasági helyzet javításában, illetve a kerület utcáinak és közterületeinek tisztán tartásában aktív segítséget nyújtanak a civil szervezetek, a lakosság és a helyi vállalkozók is.
– A kerület oktatási intézményeiben nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre való nevelésre – mondta Kirrné Feicht Ágnes, az önkormányzat vagyongazdálkodási és műszaki irodája környezetvédelmi csoportjának vezetője. – Az ilyen témájú pályázatok iránt rendkívüli az érdeklődés, ezeket nagyon várják, és igen sokan vesznek részt bennük. Példaértékű a Szebb, virágosabb kerületért pályázat, amelyre korábban soha nem látott számban jelentkeztek: összesen nyolcszázan pályáztak az idén.
Kirrné Feicht Ágnes kiemelte, hogy számos lakóközösség is öntevékenyen szépíti a környezetét, méghozzá nemcsak a családi házas övezetekben, hanem a lakótelepeken is.
– A környezet tisztaságát, szépítését illetően érezhetően erősödött a társadalmi felelősségvállalás, megsokasodtak a helyi kezdeményezések. Pozitív példaként említhető a Havanna utca 15–27., de több más társasház is van, ahol az udvarokon, előkertekben szépen ápolt kiskerteket láthatunk.

Eredményes takarítási akciók

Az önkormányzat és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Városüzemeltetési Divíziójának munkatársai napi kapcsolatban állnak a Pilisi Parkerdő Zrt-vel, s igyekeznek minden lakossági bejelentésnek utánajárni és minél előbb segíteni. A szakemberek a lakókkal közösen rendszeresen részt vesznek a kerületi hulladékgyűjtési, takarítási akciókban.
– Ha csak az utóbbi egy évet nézzük, például a Büdi-tó körül látható a fejlődés, amelynek takarítása és környezetének rendezése folyamatos, és ebben az önkénteseken kívül helyi vállalkozók is segítenek – tette hozzá Kirrné Feicht Ágnes. – Sikeres volt a veszélyeshulladék-gyűjtési akció is, és elmondható, hogy miután az ismert illegális lerakóhelyekről heti rendszerességgel elszállítják a szemetet, gyakorlatilag megszűntek ezek az illegális helyek. A szelektív hulladékgyűjtő szigetekről az FKF Zrt. naponta szállítja el a szemetet.

Felújítják a játszóteret

Az önkormányzat illetékesei megkezdték az egyeztetéseket a MÁV-val a vasút területeinek gyommentesítése, tisztán tartása érdekében. Pozitívum, hogy a Szemere István téri játszótér felújítására pályázat útján sikerült 2 millió forintot szerezni, így megkezdődhet a kerítés építése és a fák ültetése, valamint új játszószerek is létesülhetnek. A szelektív gyűjtőszigeteknél folyamatosan gondot okoz a konténerek felborogatása. Ennek megelőzésére folyamatban van a gyűjtőszigetek körbekerítése.

Együtt a Virágos Magyarországért


Kerületünk 1997 óta vesz részt a Virágos Magyarországért versenyen, és az évek során többször is elnyerte a Fővárosi Önkormányzat különdíját, több kerületi oktatási intézmény pedig minisztériumi elismerésben részesült.
– A versenyen egyebek mellett azt is pontozzák, hogy milyen az önkormányzati kezelésű közterületi és intézményi zöldterületek minősége, tisztasága – mondta a csoportvezető. – Idén a zsűrinek bemutatjuk a kerületi ökoiskolákat, zöldóvodákat is, amelyekben kiemelt feladat a környezetvédelemre való nevelés.