Futballal is ünnepeltek

Írta:  2012.07.13.
Ez tényleg baráti mérkőzés volt: egy kis könnyű futball is színesítette az ünnepséget, amelyet a kalotaszegi település és a XVIII. kerület testvérvárosi megállapodásának aláírása után Körösfőn rendeztek július 8-án.

Péntek László, Kőrösfő alpolgármestere, Vasvári-kutató

Tulajdonképpen minden Vasvári Pálnak köszönhető. A korábban a márciusi ifjak között is feltűnő fiatalember 1849 júliusában az erdélyi Kolozs megyében esett el harc közben. Emléke előtt elsőként mégis az onnan távol fekvő, kalotaszegi Körösfő sietett tisztelegni, a község református temploma előtt 1995-ben avatták fel a Vasvári-emlékművet.

Vasvári emléke

A Vasvári-kultusz Körösfőn a mai napig él, és ez nem csekély mértékben köszönhető a település alpolgármesterének, aki megszállott kutatója Vasvári élettörténetének. Péntek László a rendszerváltozás utáni években úgy vélte, illő volna, hogy a pesti forradalmár kapjon egy, az erdélyihez hasonló emlékművet Pesten is. A főváros akkori vezetése azonban kevéssé volt nyitott a határon túlról érkező kezdeményezésekre, és a gondolatot végül a pestszentimrei református gyülekezet karolta fel, nekik köszönhetően áll ma a Vasvári-kopjafa a templom előtt.
Az emlékműállítás felélénkítette a XVIII. kerület és az erdélyi település kapcsolatát, amely a 2010-es választások után mind szorosabbá és szorosabbá vált. Egyre gyakoribbak lettek a látogatások, a körösfői Rákóczi Kultúregylet táncosai majdnem minden kerületi ünnepségen ott vannak, március 15. nem múlhat el az erdélyi barátok látogatása nélkül, és a helyi iskolai csoportok is egyre gyakrabban keresik fel Kalotaszeget. Az erősödő barátság egyik csúcspontja az volt, amikor a körösfőiek a kerület testvérvárosának, a székelyföldi Tusnádfürdőnek a lakosaival együtt itt, a Rózsa Művelődési Házban tették le az állampolgársági esküt. A másik a pestszentimrei Vasvári Pál Polgári Egyesület megalapítása, amelynek egyik alelnöki tisztére Péntek Lászlót kérték fel.
Ilyen előzmények után természetes, hogy a két település testvérvárosi megállapodással törvényesítette a barátságot.

Az új testvér

A megállapodást július 8-án Körösfőn írták alá. A ceremónia súlyát jelzi, hogy a polgármesterek mellett mindkét részről jelen voltak az alpolgármesterek és a jegyzők is. A jogi aktust református istentisztelet egészítette ki, valamint egy rövid megemlékezés a Vasvári-emlékműnél.
− És egy kis foci. A SZAC Baráti Kör ütközött meg a helyi öregfiúkkal, természetesen barátságos mérkőzésen – árulta el Árvay Gábor, a Polgármesteri és Jegyzői Kabinet Iroda vezetője, aki maga is részt vett az eseményen.

A kőrösfőiek eddig is gyakran szerepeltek itt

Az irodavezető elmondta, hogy a testvérvárosi megállapodás elsősorban a kulturális kapcsolatok ápolását teszi lehetővé.
− Az Európai Unió támogatja a testvérvárosi programokat. Ez komoly lehetőség számunkra. Eddig is rendszeres volt a kulturális programok cseréje, sok iskolai kirándulást szerveztünk Kalotaszegre, de az uniós támogatásokkal újabb távlatok nyílnak. A megállapodás haszonélvezői leginkább a gyerekek lesznek, akik így támogatással juthatnak el erre a páratlanul szép fekvésű, történelmi és kulturális értékekben gazdag településre, amely egy kis magyar sziget Erdély románok lakta vidékén – mondta.
A július 5-i testületi ülésen Ughy Attila polgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzatnak szándékában áll egy kárpátaljai, egy felvidéki és egy délvidéki településsel is testvérvárosi kapcsolatot létesíteni.