A kisebbségekre is figyelnek

Írta:  2012.04.27.
Szociális területen nagyobb támogatást vállal az önkormányzat, és gondoskodik a nemzetiségi kisebbségek támogatásáról is. Összefoglaló a képviselő-testületi ülésről.

Rendőrök járóröznek az 50-es villamoson
Elfogadta a képviselő-testület a kerületi rendőr-kapitányság 2011. évi munkájáról szóló beszámolót. A közbiztonság, valamint az önkormányzat és a rendőrség közötti együttműködés a legtöbbeket érdeklő témák között van, érthető hát, hogy a testületi ülésen részt vevő Kékesi András kapitány rengeteg kérdést kapott.
˗ Fontosnak tartom megköszönni az önkormányzat támogatását, amely segített bennünket az eredményes munkában – mondta a kapitány hozzátéve: ˗ Ez a támogatás itt hagyomány, reméljük, a jövőben is megmarad.
Lévai István Zoltán alpolgármester az önkormányzat nevében a további támogatásról biztosította a rendőrséget. Ugyanakkor a képviselők több olyan kérdésre vártak választ, amelyeket a beszámoló ne, vagy csak részben érintett. Fontosnak tartották például tájékozódni, mennyiben tudja segíteni az önkormányzat a kerületben szolgáló rendőrök lakáshoz jutását. Lévai István Zoltán úgy tájékoztatott, keresik a lehetőségeket.
˗ Két családos rendőr lakáshoz jutása különösen sürgős. Már keressük a megfelelő lakásokat – egészítette ki Csomó Tamás alpolgármester.

Segítik a szociális munkát


Bajor vendégdiákok a Városházán
A kerületben a Tiszta Forrás alapítvány végzi az utcai szociális munkát. 2000 óta nagyon sokat tesznek azért, hogy a munkájukat elvesztett, esetleg hajléktalanná vélt emberek szálláshoz, ételhez, ruhához és megfelelő ellátáshoz jussanak, sőt az úgynevezett Gyógyító Program – amely kifejezetten eredményesen működik itt – a társadalmi beilleszkedést segíti. Az önkormányzat egy 2008-ban megkötött szerződésnek megfelelően az Üllői úton fenntartott nappali melegedőben 90 fő ellátását támogatja azzal, hogy az állami normatíva 12 százalékának megfelelő összeget saját forrásból átutalja az alapítvány számára. Az elmúlt években azonban több lett az alapítvány munkája, bővíteni kellett a helyek számát. A vonatkozó törvény közben megváltozott, az önkormányzatnak már nem feladata az utcai szociális munka támogatása, ám ezt továbbra is fontosnak tartja. Ezért a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg, hogy az önkormányzat ezentúl 135 fő ellátását támogatja.



Pénz a nemzetiségeknek

Egyhangú döntéssel szavazott amellett az önkormányzat, hogy a kerületi nemzetiségi önkormányzatok részére pénzkeretet különít el, amiből azok pályázat útján részesülhetnek. A nemzetiségek jogait törvény is rögzíti, emellett a kisebbségi önkormányzatok szerepe is egyre erősödik.