Még többen dolgozhatnak a közfoglalkoztatásban

Írta:  2012.04.20.
Az önkormányzattal kötött szerződés alapján a Városgazda Zrt. márciusban elindította az idei közfoglalkoztatási programot.
Az önkormányzattal kötött szerződés alapján a Városgazda Zrt. márciusban elindította az idei közfoglalkoztatási programot, amelyben 14 útépítőt, 3 ellenőrt, 5 adminisztrátort, 31 kertészt, 7 szemétgyűjtőt, 11 segédmunkást, 5 takarítót, 2 szociális segítőt és 1 varrónőt foglalkoztatnak, akiknek akár december végéig van módjuk rendszeres munkavégzésre. Eddig összesen 79 ember foglalkoztatása oldódott meg.
A közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról szóló 2011. évi kormányrendelet értelmében a közfoglalkoztatotti minimálbér 71 800 forint, illetve szakképzettséghez kötött munkakörökben 92 ezer forint. Mivel ezek a havibérek meghaladják a tavalyi fizetéseket, a munkanélküliek, a szociális ellátásban részesülők körében nagyobb az érdeklődés, mint egy esztendeje. Annak érdekében, hogy a lehetőséggel más rászoruló álláskeresők is élhessenek, szeptember 1-jétől újabb 48 fős program elindítását tervezi a cég. Az év során tehát összesen mintegy 130 embernek kínálnak munkalehetőséget, ha a rászoruló hajlandó az együttműködésre.
– Társaságunk felismerte azt, hogy a kormányrendeletben meghatározott összeg még mindig alacsony. Ezért Budapesten gyakorlatilag egyedülálló módon teljesítményösztönző rendszert vezettünk be, amellyel akár 40 százalékkal is emelkedhet a közfoglalkoztatottak jövedelme – mondta Péntek Tamás divízióvezető. − Tekintettel arra, hogy a magasabb bérezés jóvoltából várhatóan javul a közfoglalkoztatottak munkakedve, a lakosság is elégedettebb lehet, hiszen a közfoglalkoztatottak értékteremtő munkája nagymértékben hozzájárul kerületünk szépségéhez, tisztaságához és mindezek mellett a környezetvédelemhez.
A közfoglalkoztatáshoz szükséges bér és járulék költségeinek 70 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzeti Foglalkoztatási Alapja fedezi, a fennmaradó 30 százalék a kerületi önkormányzat önrésze. A kerületnek az éves közfoglalkoztatási program előreláthatólag 37 millió forint költséget jelent, amely tartalmazza a pályázatban biztosítandó önerőt és a teljesítménybérezésből adódó költségeket is.