Elindult az Üllői Street Art program!!!

Írta:  2012.04.19.
Zajos gyereksereg, futó villamosok, érdeklődő vendégek és az innovatív városfejlesztés elkötelezett hívei előtt átadták az Üllői úti Street Art program első projektjét a Piros iskola villamosmegállójában.

Igazi "urbanista" hangulatban
zajlott a kerületi önkormányzat által életre hívott Üllői úti Street Art program első projekt-átadó ünnepsége a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola előtti villamosmegállóban.


 
De hiába kerékkattogás, dudaszó és hagyományos Üllői úti forgatag: a többlépcsős program első helyszínén is tisztán érhető az önkormányzat üzenete.
– Kerületünk lehet, hogy nem túlságosan gazdag világörökségekben, ugyanakkor a mienk, és mi így és ilyennek szeretjük. A "street art", ezek a hóbortos, de alaposan végiggondolt alkotások abban segítenek, hogy valami rendhagyót, újszerűt tálaljunk a kerület lakói elé, akik ettől hol egy percre, hol egy órára, de akár ennél hosszabb időre is jobban érezhetik majd magukat – hangsúlyozta megnyitó beszédében Ughy Attila polgármester.
A Piros iskola előtti villamosmegállóban az alkotók kétféle játékot terveztek: az egyik egy képkirakó, amelyen az iskola régi fotóját forgathatjuk ki a kockákból, a másik pedig egy háromdimenziós amőbajáték. Emellett a diákok, a várakozók és a járókelők egy térképpel is találkozhatnak a várakozóban, miután követik az aszfaltra festett betűket és számokat.
– A megálló környékét az iskolások segítségével be is füvesítettük, a gyepre pedig – az iskola nevére utalva – piros padokat helyeztünk ki. A cél a játékosság volt: az eszközök, a felfestések, a korlátok mind-mind ezt a célt szolgálják – részletezett lapunknak Hartung Melinda, a Főépítészi Munkacsoport munkatársa.



Az Üllői úti Street Art program egyedi, eredeti, kreatív ötletekkel teszi szerethetőbbé és élhetőbbé az Üllői út Pestszentlőrinc-Pestszentimre szakaszát a XVIII. kerületi önkormányzat. Az „Üllői úti Street Art” program a villamosmegállók kreatív átépítése mellett több street art művészeti projekt és közösségi rendezvény menedzselését, illetve különböző versenyek és színes programok szervezését is lehetővé teszi Budapest egyik emblematikus útjának XVIII. kerületi szakaszán.
A program – első szakaszában – az 50-es villamos nyomvonalára koncentrál. A kerületi önkormányzat megújít több villamosmegállót, és már az idei évben számos közösségi programot szervez a nyomvonal mentén.


Az önkormányzat az Üllői út innovatív megújításába bevonja a helyieket is, ezért ötletpályázatot hirdet. Várja mindazok jelentkezését, akik elképzeléseikkel színesebbé, gazdagabbá varázsolnák a XVIII. kerület mindennapjait, akik NYOMOT akarnak HAGYNI a kerület legfőbb útvonalán.
A pályázat részleteiről a hamarosan induló www.ulloistreetart.hu-n olvashatnak, de a projektről a www.bp18.hu-n is részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.