Népzenei utazás

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.25.

A Muzsikás együttes rendhagyó énekórát tartott február 22-én az Ady iskolában.

A rendkívül gazdag Kárpát-medencei hagyományos népzene egyszerre ősi és modern, mindezeket a szerepeket képes betölteni. Ezért tartja fontosnak Muzsikás együttes a jövő nemzedéke számára a népzene megismerését, befogadását.
A nemzetközi hírű Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Muzsikás együttes évekkel ezelőtt elhatározta, hogy saját erőből iskolai rendhagyó énekórákat ad. Egy idő után a MOL is támogatta a programot, így már el tudtak jutni az ország távolabbi helyeire is. Azóta több mint 600 iskolában tartottak már rendhagyó zeneórát, amelyek között volt már 50 diákot és 1200 diákot számláló intézmény is. A Muzsikás az iskoláktól azóta sem fogad el az énekórákért anyagi támogatást illetve hozzájárulást, az intézmények számára teljesen ingyenes a program.

m1
Ha a pedagógusok szeretnék, hogy az együttes tartson rendhagyó énekórát az iskolájukban, nem kell mást tenniük, mint a www. muzsikas.hu weboldalon megadott e-mail címre írni Sipos Mihálynak, aki megadja az ehhez szükséges információkat.

m2
Az Ady Endre Általános Iskolában is nagysikerű rendhagyó órát adott a négytagú együttes: Sipos Mihály, Porteleki László, Érdi Péter, Hamar Dániel. A zenészek közel hozták a gyerekekhez a népzenét, olya annyira, hogy ők is bekapcsolódtak az éneklésbe, lelkesen tapsoltak minden zeneszám után, láthatóan nagyon jól érezték magukat. Sőt, az énekóra vége felé még a csujjogatást is megtanulták. A diákok a tanórán a zenei utazás során az ősi magyar népdalok mellett a már-már elfeledett régi hangszereket: hegedűt, brácsát, a nagybőgőt, a gyimesi ütőgardont, a tamburát és a hosszú furulyát is megismerhették. A zenekar tagjai nemcsak úgy egyszerűen elmondták, hogy melyik milyen hangszer, hanem a gyerekek számára rendkívül élvezetes módon beszéltek róla, és természetesen meg is szólaltatták azokat. A Muzsikás együttes tagjai varázslatos zenei élménnyel gazdagították az Ady iskola diákjait.

m3