Munkában a város gazdája

Írta:  2012.02.27.
Már a tavalyi évben jelentős felújításokat végeztek az önkormányzati üzemeltetésű intézményekben a XVIII. kerület új városgazdájának, a Városgazda 18 Nonprofit Zrt-nek a munkatársai.
Már a múlt évben is jelentős felújításokat végeztek az önkormányzati üzemeltetésű intézményekben a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai. A 2010-es önkormányzati választások után eltelt időszakban új szemlélet valósult meg ezen a téren is. A felújítások 2012-ben, ha lehet, a korábbinál is nagyobb lendülettel folytatódnak. A hangsúly továbbra is a költséghatékony, de minőségi munkavégzésen van.

Elindultak a felújítások

A Városgazda Zrt. 85 önkormányzati intézmény – óvoda, iskola és egyéb szociális létesítmény –, illetve néhány saját üzemeltetésű létesítmény – 3 uszoda, 3 sportcsarnok, a Rózsa Művelődési Ház, a Bókay-kert karbantartásáról gondoskodik.
– Ezekben is jelentős karbantartási-felújítási munkákat képzelünk el az anyagi forrásaink figyelembevételével – mondta Tóth Tibor József, a cég divízióvezetője.
Az idei év elejére elkészültek az oktatási és egyéb közintézmények érintésvédelmi felülvizsgálatával, és január elejétől zajlanak a felújítások. Ezekre azért van szükség, mert rengeteg elektromos problémáról szóló bejelentés érkezett a Városgazdához.
Érdemes megjegyezni, hogy a felülvizsgálatot a korábbi években az intézmények kötelessége volt elvégeztetni, de mivel ezt – érthető okból, a hozzáértés hiányában – az intézményekben inkább kötelező rossznak fogták fel, a vizsgálati anyag bekerült a szekrénybe anélkül, hogy bárki is megnézte volna, hogy milyen feltárt probléma jegyzőkönyvbe került volna.
– Ezzel szemben a munkatársainkkal mi úgy dolgozunk, hogy egyik intézmény vezetőjének se legyen gondja a felmerülő javítási munkálatokra, hanem mint egy jó gazda, folyamatosan tudjuk, hogy hol és mire van szükség, és addig dolgozunk, amíg mindennel el nem készülünk – tette hozzá a divízióvezető.
A szisztematikusan megkezdett és jelenleg is folyó felújításoknak köszönhetően idén sokkal kevesebb panaszra lehet számítani.

Felújított garzonlakások

2011-ben elkezdődött a Nagybecskerek utca 33. alatti egykori Malév-ingatlan felújítása. Az 1980-as évek elején épült 56 lakásos ház annak idején a pilóták és a légiutas-kísérők szállója volt, majd meglegyintette a privatizáció szele, amiből szerencsére nem lett semmi, mert így legalább önkormányzati tulajdonban maradt az épület, és megmaradt annak az esélye, hogy idővel a kerület számára jövedelmező beruházást lehet megvalósítani.
– Sajnos a korábbi években sok pénzébe került ez az épület az adófizetőknek, de normális funkciója nem volt – mondta Tóth Tibor József. – Miután tavaly tisztáztuk a jogi helyzetét, és felmértük a felújítás lehetőségét, azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem sok pénzből kitűnő állapotba tudjuk hozni az egyébként borzasztóan lepusztított kis garzonokat.

Megtérülő beruházások

Első körben 11 lakás készült el, ezt 16 garzon követi, és az év végéig valamennyi megszépül és kiadható lesz. A számítások szerint – ésszerű bérleti szerződések segítségével – a kis konyhával és fürdőszobával rendelkező egyszobás lakások egyenként egy év alatt visszatermelhetik a felújításuk költségét.
A közelben lévő Ferihegy 1 vasútmegállónak köszönhetően gyorsan be lehet jutni a belvárosba, így a lakások akár egyetemista diákoknak is ideálisak lehetnek albérletként. A szomszédban található uszoda és fitneszterem révén egy kis panzió szolgáltatási kényelmét nyújthatja a csendes utcában lévő ház.


Kulturált öltözők a tavaszi szezonra

Megkezdődött a SZAC sporttelepén lévő sportszálló öltözőinek a felújítása. Az elmúlt évtizedek során teljesen elhasználódott, siralmas állapotba került helyiségek új burkolatokat kapnak, a vizesblokkban kicserélik a mosdókat, wc-ket és zuhanyzókat. Épületgépészeti felújítás is lesz, új csöveket, elektromos berendezéseket építenek be.
A tervek szerint a bajnoki idény márciusi kezdetére vadonatúj öltöző fogja várni a sportolókat.
Az itteni munka végeztével a munkások a Lőrinci Sportcsarnokba mennek, és az ott lévő nyolc öltözőből a nyár elejéig négyet szintén teljesen felújítanak. Az öltözők egy részét várhatóan a Vilmos Endre Sportcentrumban (Malév) található sportcsarnokban is felújítják az idei évben.