Változatlan hangulat, új ötletek

Írta:  Kerékgyártó György 2015.12.15.

Néhány dolog másképpen lesz a Dohnányi Ernő Zeneiskola január 8-i újévi hangversenyén a korábbiakhoz képest, de egyvalami nem változik: a derűs hangulat.

Minden arra vezethető vissza, hogy a bécsieknek 1939 szilveszterén még volt kedvük viccelődni. Az első „újévi” koncertet ugyanis ezen a napon rendezték az amúgy akkor már náci megszállás alatt álló Ausztria fővárosában. Ám a szervezőknek csak egy évvel később jutott eszükbe, hogy a Strauss-műveket felvonultató hangverseny ne az óévet búcsúztassa, hanem az újat köszöntse. Az első igazi bécsi újévi koncert tehát 1941. január 1-jén hangzott el, azóta pedig nemcsak szép, de nemzetközi hírű és igen rangos zenei eseménnyé vált, amely világszerte mintát adott hasonló rendezvényeknek. A XVIII. kerületi zenerajongókat a Dohnányi Ernő Zeneiskola két együttese ajándékozza meg évről évre ilyen ünnepi programmal, és a színvonalra garancia az, hogy ők a helyi újévi koncertek szereplői. Ehhez már csak ügyesen kell összeállítani a műsort, és megvan a jó hangulat.

Ami marad

Az új esztendő első vasárnapjára időzített hangversenyt eleinte felváltva tartották a Lőrinci Sportcsarnokban és a Pestszentimrei Sportkastélyban, de úgy tűnik, mára az utóbbiban találta meg végleges otthonát a rendezvény.
– Kinőttük a lőrinci csarnokot – árulta el ennek okát Bán Réka, az iskola igazgatója. – Akkora az érdeklődés, hogy a rendezvénynek most már csak a Sportkastély tud helyet adni.

ujev
A Dohnányinak amúgy nem ez az egyetlen nagyszabású rendezvénye. Mindig számottevő érdeklődést vonz a tanévzáró és az adventi hangverseny, valamint a filmzenei koncert is, de kétségtelen, hogy ez az az esemény, amelyen a szó szoros értelmében igyekszik mindenki ott lenni – a kerületi polgárok éppen úgy, mint a helyi közélet képviselői.
– Szerkezetében és tematikájában ugyanolyan lesz a jövő évi hangverseny is, mint az eddigiek – tájékoztatott az igazgató. – Tehát a program két részre bomlik, az elsőben az ifjúsági fúvószenekar, a másodikban a szimfonikus zenekar lép fel. Színpadra áll elmaradhatatlan vendégünk, a Kossuth-díjas Szenthelyi Miklós hegedűművész is, és természetesen alapvetően vidám újévi hangulatú műsor hangzik el, benne filmzenékkel és olyan elmaradhatatlan darabokkal, mint a Radetzky-induló.

Ami új

Mindemellett sok újdonságot is kínál az esemény. Változás lesz például az időpontban.
– 2016 első vasárnapja január 3-ra esik, ami nagyon megnehezíti a koncert előtti próbálást – magyarázta Bán Réka. – Emellett már korábban is felmerült, hogy azoknak az iskolásoknak, akiknek hétfőn reggel 8 órakor a szokott rendben kezdődik a tanítás, nem ideális a vasárnap délutáni-esti időpont. Ezért most először pénteken tartjuk a koncertet, tehát január 8-án 18 órakor kezdünk a Sportkastélyban.

Most olcsóbb a jegy!

 

Kedvezménnyel juthatnak belépőhöz az újévi koncertre, akik most váltják meg, December 18-ig még 1000 Ft-os árat kell fizetniük az érdeklődőknek, az ünnep után már 1200 Ft a díj. A jegyeket a Pestszentimrei Közösségi házban, a Sportkastélyban, illetve a Dohnányi Zeneiskolában lehet beszerezni.


Természetesen, ahogy minden évben, ezúttal is elhangzik majd olyan darab, amelyik kissé kizökkenti a nézőt a zenehallgatás hagyományos menetéből. Az egyik műben például egy írógép játssza a szólót.
Különleges alkalomnak számít, hogy a programban föllépnek a Vörösmarty iskola énekesei is.
– A Vörösmarty fontos évfordulót ünnepel, ezért merült fel az ötlet, hogy vendégeink legyenek ezen a nevezetes estén – mondta az igazgató. – Velük a Kállai kettőst adják elő a Dohnányi zenészei a koncert zárószakaszában. Vendégünk lesz továbbá Lugosi Dániel Ali, a köztévé Virtuózok című tehetségkutató versenyének győztese egy fantasztikus klarinétszámmal. És várjuk a Tébláb művészeti iskola táncosait is, akik nem először tisztelnek meg bennünket a közreműködésükkel.