Imre jövőre megfiatalodik

Írta:  2011.11.22.
Most már biztos, hogy 2012 második felében megkezdődik a pestszentimrei városközpont fejlesztése. Egymilliárdos projektről van szó.

Új városközpont épül
Mihez kezdjünk félmilliárd forinttal? A gondolattal alighanem már mindenki eljátszott, ám ezúttal szó sincs játszadozásról. Ezért az 500 millióért már eddig is keményen kellett dolgozni, s minden fillérnek helye van a tervekben.
Egészen pontosan 525 447 346 forintos támogatásban részesítette a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat által benyújtott pályázatot a Pro Régió Közép-magyarországi Regionális és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. Ennek keretében többek között új szolgáltatóház épülhet a Nemes utcában, megszépül a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK), megvalósítható a római katolikus templom és a baptista imaház rendbetétele és egészében a Nemes utca fejlesztése. A munkálatok 2012 második felében indulnak, és várhatóan a következő év második felében zárulnak le. Az építési projektek megkezdése előtt azonban még a közbeszerzési eljárásokat kell lefolytatni.
– Végérvényesen eldőlt, hogy megvalósul a program, ami azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődik Pestszentimre legnagyobb beruházása. Nagyon sokat várunk a megvalósuló fejlesztésektől. A Nemes utcának és környékének a megszépülése azért kiemelkedően fontos, mert ez a későbbiekben újabb beruházásokat generálhat. Remélhetőleg a gazdasági válság hamarosan elvonul, az „új városközpontba” érkező beruházások pedig gazdasági fejlődést vonnak maguk után Pestszentimrén – fejtette ki a véleményét a projektről Lévai István Zoltán alpolgármester.

Megújuló imaház

A baptista gyülekezet is nagyon várja, hogy megkezdődjenek a munkálatok, aminek esztétikai és gazdasági okai egyaránt vannak. Azt remélik, hogy a munkálatok megkezdése után pár hónappal be is fejeződik az imaház teljes rendbetétele.
– Mi egy 10 milliós összegű beruházást valósíthatunk meg, ennek keretében szeretnénk kicserélni a nyílászárókat, hőszigetelni az épületet, rendbe hozni a tetőt és egy akadálymentesítő feljárót kialakítani a mozgásukban korlátozott hívőknek. Reméljük, hogy a megújult külső vonzóbbá teszi az imaházat, és hogy a működtetése is gazdaságosabb lesz – mondta Háló Gyula baptista lelkész.

Kulturális szolgáltatások


A közösségi ház megújulása nagyon fontos
A Pestszentimrei Közösségi Házra 360 millió forint jut. A rendelkezésre álló pénzből az épület bővítését, felújítását és az épületgépészeti berendezések cseréjét tudják elvégezni. A kiválóan együttműködő kerületi projektszervezetnek köszönhetően a közösségi ház a munkálatok ideje alatt sem fog bezárni.
– A beruházás nyomán kétszer nagyobb alapterületen fogunk működni, ami számtalan előnnyel jár majd. A ház több kulturális szolgáltatást kínálhat, és több helyi közösséget fogadhat be. Ma gondot okoz annak megoldása, hogy egyidejűleg többfajta igényt elégítsünk ki. A felújítás után ennek nem lesz akadálya, például a fitnesz nem fogja zavarni a színházat. Az egész épület elegánsabb, szellősebb és világosabb lesz. A belső terek most elég sötétek, ezért egyfolytában világítani kell, de a jövőben nagy ablakaink lesznek. A mostaninál nagyságrendekkel jobban funkcionáló közösségi házunk lesz – tudtuk meg Ódor Katalintól, a PIK igazgatójától.

Változások a jobb hangulatért  

A fejlesztések

A jövőre induló és várhatóan 2013 második negyedévében záruló projekt keretében új szolgáltatóház épül, felújítják a Pestszentimrei Közösségi Házat, a meglévő épület renoválásával és az emeleti szint átalakításával létrejön az Imre-ház. Felújítják a pestszentimrei római katolikus templomot és a baptista imaházat, valamint a Hősök terét, a Nemes utcában fejlesztik a közlekedést, átalakítják a közterületet, és megépítik a Nemes utca–Vasút utcai parkolót.



Mindenki rendezettebb városközpontot vár, a forgalom és a megjelenés normalizálását, hogy egy kicsit jobb körülmények között lehessen közlekedni a Nemes utcában, a PIK-hez pedig különösen nagy reményeket fűznek. 
– Remélem, hogy az imreiek a fejlesztések után szívesebben fognak sétálni a városközpontban, mert jobban magukénak érzik majd a megszépült környezetet. Remélhetőleg a PIK-ből is olyan közösségi ház jön létre, amely méltó megjelenésével egy ma már elvárható pluszhangulatot tud adni, és ezért többen mennek el a különféle programokra. Ezzel párhuzamosan a civil szervezetek is megszépült környezetben tarthatják az összejöveteleiket, ami hozzásegítheti őket a megerősödéshez – mondta el Bauer Ferenc, a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat alelnöke.