Idén nem költözik a jégpálya!

Írta:  Kerékgyártó György 2015.11.25.

Fedett lesz, és a korábbi hagyományt megszakítva végig a régi piactéren várja a téli sportok szerelmeseit az ünnepi időszak legnépszerűbb helyszíne, a jégpálya.

Az utóbbi időben már nemigen kellett elmagyarázni a kerületi lakosoknak, hogy hol és miképpen működik a szabadtéri jégpálya a téli ünnepi időszakban és egy kicsit még a következő év elején is. A fővárosban ma már több hasonló ideiglenes létesítmény van, 2010 telén azonban a XVIII. kerület az elsők közé tartozott ezzel a kezdeményezéssel. Az adventi időszakban a Piac téren nyitó, majd az ünnepek után a Bókay-kertbe költöző jégpályát az elmúlt években nemcsak azok az óvodások és iskolások kedvelték meg, akik a délelőtti időszakban a testnevelésórák keretében vehették birtokba, hanem mindenki, aki délután, este vagy hétvégén húzott itt korcsolyát.

Változatlan ár

A jégpálya idén már nem költözik az Üllői út mellől a Bókay-kertbe – ez az egyik fontos változás a korábbi gyakorlathoz képest. Advent első vasárnapjától, tehát november 29-től egészen a február 6-ra tervezett zárásig a régi piactéren üzemel majd, méghozzá változatlan áron! Az üzemeltető a tavalyi áron kínálja a belépőt, ráadásul 600 forintért olyan egész napos jegy váltható, amellyel az adott napon akár megszakításokkal is látogatható a pálya. Ez különösen hétvégén előnyös, amikor a család délelőtt elmegy korcsolyázni, majd valamikor ebéd után visszatér még egy-két órát mozogni.

jeg
Fontos változás az is, hogy ebben az évben sátor kerül a pálya fölé. Ezzel sok probléma megelőzhető: a korcsolyázókat nem zavarja sem a szél, sem az eső, amely nem ritka az utóbbi évek enyhe telein. Természetesen helyben is lehet korcsolyát kölcsönözni, s büfé is várja az enyhülni vágyókat.

Közös ünnep

Az advent kezdetén kigyúlnak az ünnepi fények Pestszentlőrinc és Pestszentimre utcáin. Lőrincen az Üllői út, Imrén a Nemes utca kap díszkivilágítást. A kerület karácsonyfája a szokott módon a régi piactérre, a jégpálya mellé kerül, ahol betlehem egészíti ki az ünnepi díszítést. A pestszentimrei Patika téren szintén lesz betlehem a karácsonyfa mellett. A kerület több más pontján is állítanak karácsonyfát, így a Béke téren, a Lakatos-lakótelepen, valamint a havanna-lakótelepi Szervét Mihály téren.