Keveseket érdekel a közfoglalkoztatás

Írta:  2011.07.15.
Hiába szorgalmazta az önkormányzat, csak töredéke kerülhet be a közfoglalkoztatásba azoknak a kerületi munkanélkülieknek, akiknek segítséget jelente ez a fajta támogatás. A legtöbben nem vállalják a munkát, vagy alkalmatlanok rá.
Közfoglalkoztatással szerette volna elvégeztetni a közhasznú munkákat az önkormányzat. Elsősorban olyan feladatokra közvetítettek volna munkanélkülieket, amelyek a Városüzemeltető Nonprofit Kft hatáskörébe tartoznak: útépítés, kerti munkák, hulladékgyűjtés. A segélyezettek számára a közfoglalkoztatás fontos lehet, hiszen amennyiben 2011-ben nem tudnak igazolni legalább 30 nap munkaviszonyt, 2012-ben már nem jogosultak bérpótló juttatásra. A közfoglalkoztatást ugyanakkor pályázati formában támogatja az állam, ami segítség a kerületnek.
Az önkormányzati elképzelés azonban csak részben válhat valóra.
– A kerületben 425 embert érint a közfoglalkoztatás lehetősége, őket levélben értesítette a munkaügyi központon keresztül a hivatal a lehetőségről. Meglepő módon az érintettek alig több mint fele, 250 ember jelent meg adategyeztetésen, közülük válogatta ki a munkaügyi központ azt a 110 embert, akinek a közfoglalkoztatására a pályázati keret lehetőséget teremtett volna – magyarázta Péntek Tamás, a Városüzemeltető ügyvezető igazgatója. – Sokan nem vállalták a munkát, és sokan egészségügyileg alkalmatlanok voltak a feladatokra, így összesen 48 emberrel kezdhettük meg az első, rövid távú, április 15-től június 30-ig tartó közfoglalkoztatási programot.
Az alkalmas ember tehát kevés, de a feladatokat el kell végezni, erre is kell megoldást találni.
– A Városüzemeltető munkásokat vett fel az adott területekre, a munkát tehát elvégezzük. Más kérdés, hogy erre nem kapunk pályázati támogatást.