Folytatódik az elszámoltatás

Írta:  2011.03.09.
A kerületi önkormányzat elszámoltatási munkacsoportja újabb büntetőfeljelentéseket kezdeményez a korábbi esztendők működéseit vizsgálva. A tavaly decemberi 4 feljelentés ügyében a rendőrség már elrendelte a vizsgálatot, most további 3 témában indulhat nyomozás.

 
Az Elszámoltatási Munkacsoport felhatalmazta dr. Lévai István Zoltán alpolgármestert, hogy 3 megdöbbentő, az előző városvezetés alatt történt ügyben is büntetőfeljelentéseket tegyen. Az alpolgármester tájékoztatása szerint a kár értéke ezekben az esetekben is meghaladja a több tízmillió forintot.
– Mi nem szeretnénk senkit sem vádolni vagy gyanúsítani, a rendőrség dolga kivizsgálni a konkrét ügyeket – szögezte le dr. Lévai István Zoltán. – A célunk, hogy kiderüljön, miként került a csőd szélére a kerület.
A mostani ügyek 3 témába csoportosíthatók. Az egyik estben a Városüzemeltető Kht-nál történt prémium- és jutalomkifizetéseknél merült fel jogszerűtlenség, a második csoportba tartoznak azok a médiafigyelések, -tréningek, tanulmányok, amelyek aligha mozdították előre a kerületet, míg a harmadik körbe a Lazurán Bt-vel intézménykarbantartásra kötött megállapodások tartoznak.
– A prémiumkifizetéseknél az önkormányzat a szervezeti és működési szabályzatot megszegve a veszteséges működés ellenére fizetett jutalmakat – tájékoztatott dr. Lévai István Zoltán. – A Political Capital és holdudvarához tartozó cégek folyamatosan kapták a megrendeléseket olyan tanulmányok készítésére, amelyeknek a hasznossága megkérdőjelezhető. Volt olyan sajtófigyelési feladat, amely az önkormányzat újságjában megjelent anyagokra vonatkozott. A Lazurán Bt-nél pedig az összeférhetetlenség egyértelmű volt, az első keretmegállapodás résztvevői közé be sem került a cég, végül több szabályt megsértve kapott megbízást. Ezek az ügyek összesen több tízmilliós kárt okozhattak az önkormányzatnak.
Ügyek
 
I. Prémiumkifizetések
 
A Városüzemeltető Kht. ügyvezetőjének - 2009. évi prémiumfeladatok teljesítése jogcímén - 1,8 millió forint kifizetését engedélyezte a korábbi városvezetés 2010. május 17-én, annak ellenére, hogy a szervezeti és működési szabályzat ezt nem tette volna lehetővé.
A Városüzemeltető Kht. I. félévi mérleg szerinti eredménye közel 17 millió forintos veszteségre utalt, s ezzel a cég saját tőkéje a jegyzett tőke alá süllyedt. A likviditási helyzet vizsgálata sem történt meg ezen időszakban. A társaság nyár közepén 90 millió forint hitel felvételére kényszerült, melynek visszafizetése nem történt meg.
2010. szeptemberében az ügyvezetőnek 7,2 millió forintot fizettek ki, miközben az első félév negatív eredménye tovább növekedett, több mint 28 millió forinttal. A lakossági ellátás színvonalának felmérése nem történt meg, a gazdálkodás egyéb mutatói pedig nem indokolták a jutalom kifizetését.
Az ügyvezető igazgató helyettesének szeptember 17-én - jutalom címén - 1,2 millió forint kifizetését engedélyezte az igazgató, miközben a csatolt anyagban nem található a Felügyelő Bizottság javaslatot tevő határozata.
Az ügylet kapcsán a hanyag és a hűtlen kezelés gyanúja merül fel.
 
 
II. Haszontalan tanácsadás
 
A Vagyon 18 Zrt.és a Városüzemeltető Kht. a Green Capital Zrt.-vel, a Political Capital Zrt.-vel, és a Front Page Kft-vel kötött tanácsadói, médiafigyelői és felkészítői szerződéseket.
Mind a Vagyon 18 Zrt., mind a Városüzemeltető Nonprofit Kft. média-megjelenései döntő többségben a Városkép újságban történtek, mely a kerület közéleti lapja.
A szerződésekben szereplő médiatréningek kapcsán kiderült, hogy a Vagyon 18 Zrt. részére 3 fő részére négy alkalommal szervezetek egy-egy napos tréningeket, a Városüzemeltető Nonprofit Kft. iratanyagában ilyen tréningek szerevezésének, lebonyolításának nincs nyoma.
A Political Capital Zrt.-vel, és a Green Capital Zrt.-vel kötött szerződések alapján készített tanulmányokra egyrészt a társaság gazdálkodásához nem volt szükség, másrészt annak megállapítása is szükséges, hogy a tanulmányok színvonala indokolta-e egyrészt átvételüket, másrészt a további tanulmányok megrendelését.
Az utóbbi kérdés megválaszolása szakértői feladat, melyre büntetőeljárás adhat választ.
A Vagyon 18 Zrt. esetében 7,2 millió míg a Városüzemeltető Kht-nál 20,5 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott a szerződések megkötése.
Az ügylet kapcsán a hanyag és a hűtlen kezelés gyanúja merül fel.
  
III. Hogyan nyert a vesztes?

A kerületi intézmények karbantartási feladatainak ellátása érdekében 2009-ben keretmegállapodásos közbeszerzési eljárás zajlott. Az első részben nyílt eljárás történt, mellyel a Vagyon 18 Zrt. az OKFON Zrt.-t bízta meg.
Az eljárás során 10 cég nyújtott be érvényes ajánlatot. A felhívásban a keretmegállapodás résztvevőinek létszámát hétben határozta meg, melyek közé a Lazurán Bt. nem került be. Ennek ellenére 2009-ben a Vagyon 18 Zrt. számos intézmény felújítási munkáira kötött vállalkozási szerződést a Lazurán Bt.-vel. A munkák jellege minden esetben festés (felület-előkészítéssel) mázolás, kerítésfestés és hasonló volt.
Érdekes, de az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy a Lazuran Festő Bt. kültagja a közbeszerzési eljárás idején a Vagyon 18 Zrt . vezérigazgató-helyettese volt. Így a Lazuran Bt. a közbeszerzésről szóló 2003. évi előírásai alapján nem is pályázhatott volna. Ráadásul a vezérigazgató-helyettesnek a szerződések megkötéséhez aláírási jogosultsága sem volt.
Az ügylet kapcsán a hanyag és a hűtlen kezelés mellett vesztegetés gyanúja merül fel.
A Fővárosi Főügyészség korábban nyomozást rendelt el a Projekt 18 Kft. és a Lazuran Bt. között hasonló körülmények alapján létrejött szerződések kapcsán. Így várhatóan ezt az ügyet feljelentéskiegészítés keretében csatolják a már folyamatban lévő büntetőügyhöz.