Igazi közösségépítés az imrei városrészben

Írta:  2011.02.25.
Az Együtt Pestszentimréért Egyesület célja a városrészben élő közösség összefogása, ennek jegyében évről-évre különböző programokkal lepik meg az itt élőket, ami idén sem lesz másként.
 
Az egyesületet 2002-ben alapítottuk, amit a Fővárosi Bíróság 2003. március 6-án jegyzett be – meséli Dunavölgyiné Lipokatich Margit, az egyesület vezetője.
– Az a célunk, hogy kulturális programok szervezésével egy igazi közösséget alakítsunk ki Pestszentimrén. Rendezvényeink ingyenesek, melyekhez az anyagiakat elsősorban pályázati úton biztosítjuk, illetve a felajánlott adó 1százalékából. Ez úton is kérjük a kerületi lakosokat, hogy támogassák egyesületünket, programjainkat. (Adószám: 18247796-2-43)
 
Húsvét következik
 
A programok minden évben hasonlóak. A februári jótékonysági bállal kezdődik az újesztendő, amit nemrég idén is megtartottak.
 – Örömünkre szolgált, hogy idén is, immár 8. alkalommal megtelt vendégekkel a Kastélydombi Iskola aulája, sokan jöttek el bálunkra, mellyel a Dohnányi Ernő Zeneiskola Etüd zenei alapítványát támogattuk – folytatja az egyesület vezetője. Tavasszal ebben az évben húsvét előtt állatsimogatóval, kézműveskedéssel egybekötött húsvéti vásárt szervezünk Pestszentimre központjában. Nyáron, augusztus 19-én Szent István napi utcabált, advent első vasárnapján pedig a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves foglalkozást tartunk. Tavaly december végén előszilveszteri utcabált rendeztünk, melyet ebben az évben is szeretnénk megszervezni.
 
Nem csak mulatság
 
Az egyesület céljai között nem csak kulturális programok szervezése szerepel, hanem környezetvédelem, az egészséges életmód elősegítése. Ennek keretében, fordultak már felhívásokkal a lakosokhoz helyi városképi, építészeti értékek megőrzése céljából, fórumokat szerveztek Pestszentimre közbiztonságáról, kezdeményezői voltak a Cséry-telepre tervezett komposztáló megépítése ellen tiltakozó civil összefogásnak, allergiaszűrésre hívták a lakosokat, tavaly pedig a Kapocs utcai erdőtakarításban segítettek. Ez utóbbi tevékenységet ebben az évben folytatni szeretnék.
– Tavaly felhívást intéztünk a kerületrész lakosaihoz. Keressük azokat az idősebb polgárokat, akik itt éltek az 1950-es években és szívesen elmondanák átélt élményeiket. A riportokat könyv formájában szeretnénk kiadni – mondja Dunavölgyiné Lipokatich Margit.
 
Eredmények tükrében 
Az egyesület évente két alkalommal helyi ingyenes közéleti újságot is kiad Pestszentimrei Krónika címmel. A helyi civil szervezetek 2004-ben megszavazták, hogy az Együtt Pestszentimréért Egyesület egy fővel képviseltesse magát a megalakuló városrészi önkormányzatban, melynek azóta is tagja.