A kerületből lett sikeres a Kék Bab zenekar

Írta:  2011.02.25.
Soha nem jutott volna eszükbe ír zenét játszani, ha nem jön egy felkérés, ma pedig egy népszerű színpadi show-val járják az országot. A Kék Bab zenekar a kerületben alakult, és gyakran tér vissza, hogy egy-egy hangulatos koncerten találkozzék a törzsközönséggel.

Elsősorban vidéken lépnek fel, nagyobb színpadokon, pedig az ír zenének komoly közönsége van a fővárosi klubokban is. A kissé különös művésznevet választó Bencze András Magyarország, az ír muzsikát játszó Kék Bab folk&roll zenekar vezetője szerint ma már egyszerűen nem férnének be egy klubba.
 
Vidéken más az igény
 
– Mi is autentikus ír zenével kezdtük 2008-ban, de hamar váltottunk. Észrevettük, hogy ilyen zenekarból rengeteg van városszerte, és ezek le is fedik a terepet. Ugyanakkor a nagyobb vidéki rendezvényeken sokkal nagyobb az igény a látványos színpadi show-kra. Az a klub- és kocsmazene, amely a fővárosban természetesnek számít, a kisebb településeken általában nem népszerű. Ott inkább a színpadi műsorok vonzzák a közönséget – magyarázta a zenekarvezető.
A Kék Bab tehát elkezdett nagyobb méretekben gondolkodni. A tradicionális ír hangzás a modern közönségigénynek megfelelően elektronikus hangszerek hangjával egészült ki, a zenekar elé pedig tánckar került. Színpadi produkciójukban tehát egyszerre van jelen a zene és a látványos tánc. Ez hamar meghozta a kívánt siker, az együttest szívesen látja a közönség az ország minden szegletében.
 
A Rózsából indultak
 
A Kék Bab zenekar ezer szállal kötődik a kerülethez: tagjai helybeliek, itt alakultak, és az első koncertjüket is itt adták.
– Valójában soha nem jutott volna eszünkbe ír zenével foglalkozni. Három évvel ezelőtt egy nevesebb együttes készült koncertezni a Rózsában, akkor érkezett a felkérés, hogy játsszunk velük egy színpadon. Azonnal megszerettük a műfajt, és úgy tűnik a kerületiek is, hiszen több helyre hívtak bennünket. A leghangulatosabb koncertek a Téglagyári Megállóban voltak – mesélte Bencze András Magyarország.
 
Hamar meg lehet szeretni
 
Az együttesben több olyan zenész is játszik, aki számára az ír-kelta zene otthonos közegnek számít. A basszusgitáros Pálvölgyi Ádám a műfaj egyik hazai úttörője, a M.É.Z együttes alapítója volt, a vendégként közreműködő hegedűs Bencze „Tücsök” Boglárka pedig más formációkban is ezzel a muzsikával kísérletezik. Egyébként épp a hegedűsük személye a bizonyíték arra, hogy a Kék Bab a kerület zenei életének is hamar szerves részévé vált.
– Eddig három hegedűsünk volt, és mindegyik a Dohányi Ernő Zeneiskolából érkezett. Igaz, eleinte szokatlan zenei világ ez egy klasszikus iskolázottságú hegedűsnek, de ezt a legkönnyebb játszani, és hamar meg lehet szeretni – magyarázta Bencze András Magyarország.
A zenekar folyamatosan kész a megújulásra. Mindig is több tánccsoporttal dolgoztak együtt, amelyek elsősorban az autentikus vonalat képviselték. Most, ezek mellett a Blackbird Irish Dance Schoolal együttműködve a modernebb stílus felé is nyitottak.

A Kék Bab a látványos színpadi sikerek mellett sem szakadt el eredeti céljaitól: háromtagú formációja márciusban az Új Tündérkertben játszik autentikus ír zenét. Áprilisban pedig a Club76-ban lép színpadra a teljes zenekar tánckarral.