Közoktatási Esélyegyenlőségi Program 2012.

Írta:  2012.04.04.
Bevezetés
Az Európai Unió egyenlő esélyeket biztosító politikája mára nyolc irányelven keresztül határozza meg azon kötelező érvényű jogi környezetet, mely a mindennapi élet diszkrimináció-mentesítését, az egyenlő esélyek gyakorlati érvényesülését biztosítja. Magyarország viszonylatában a közösségi jog esélyegyenlőségre vonatkozó teljes harmonizációja a 2003. évi CXXV. törvény létrejöttével valósul meg. A törvény jól elkülöníthető célrendszere - az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség előmozdítása - két alappillérre épül:
(1)          - Köztársasági Esélyegyenlőségi Program - amely mint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyegyenlőségét szolgáló valamennyi kormányzati intézkedést magába foglaló "keretprogram".
(2)          - Esélyegyenlőségi Terv - amely a védett csoport helyzetének javítását szolgáló, pozitív befolyásoláshoz szükséges intézkedések összessége stratégiai terv formájában.
Az esélyegyenlőség intézményrendszerének elvi célrendszere a hátrányok kiegyenlítését segítő intézkedések végrehajtásán keresztül kerül megvalósításra a gyakorlatban.
A törvényben foglaltak szerint, a településen élő hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségét elősegítő célokat a települési esélyegyenlőségi program kell elemezze, mely kiterjed a közügyek ellátása és a közszolgáltatások elérhetősége esélyegyenlőségére - elérendő célok, megvalósítási módszerek, visszacsatolás garanciális feltételeinek meghatározásával - az élet minden területén.