NAV-közlemény: nyílt nap az 1%-os felajánlásokról

Írta:  2012.10.02.
Kedvezményezett lettem, de hogyan és mikor jutok hozzá a felajánlott összeghez, mire is fordíthatom azt, milyen feltételeket kell teljesítenie a civil szervezetemnek? - ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel a személyi jövedelemadó 1%-át "elnyerő" civil szervezetek, egyesületek vezetőiben, képviselőiben, akiket nyílt napra hívott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-budapesti Adóigazgatósága.

A nemrégiben lezajlott találkozót azért hívta össze az Adóigazgatóság, mert fontosnak tartja, hogy a magánszemélyek személyi jövedelemadó felajánlásai minél nagyobb arányban és minél hamarabb célba érkezhessenek. Ehhez pedig az szükséges, hogy a kedvezményezettek valamennyi vonatkozó kötelezettséggel tisztában legyenek.

Az előadáson a felajánlástól kezdődően egészen a támogatás felhasználásának elszámolásáig minden fontos tudnivalóról szó volt. Az Észak-budapesti Adóigazgatóság előadói kiemelték az idei évtől hatályos főbb változásokat, és felhívták a figyelmet azokra a hibákra, amelyek meggátolhatják a felajánlott összegek kiutalását. Ilyen gyakori hiba például az, ha nem jelentik be a szervezeten belüli változásokat (pl. képviselő vagy székhelyváltozás), tisztázatlan a jogutód-jogelőd kapcsolat, nem veszik át időben a felhívó levelet, illetőleg a kedvezményezettnek köztartozása van.

A tájékoztatón elhangzott többi között az is, hogy az észak-budapesti magánszemélyek közül évről-évre egyre többen ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át valamely civil szerveznek.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága