Felhívás!A mezőgazdasági területek égetéses tisztítása nem megengedett

Írta:  2012.10.08.
Kérjük Kedves Lakótársainkat, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatása alapján íródott jelen cikkünkben foglalt felhívásokat tartsák be!

Az idei év tavaszán, és nyarán bekövetkezett szabad területi tüzek kapcsán országos elemzés készült az események bekövetkezésének vizsgálatáról, és a szükséges intézkedések végrehajtásáról.

Amíg 2011 első félévében 5484, addig 2012 első félévében 12450 tűzeset volt erdőben, valamint szabad területi vegetációban. A tüzek műveletlen, elhanyagolt, gondozatlan területeken keletkeztek jellemzően, a települések külterületein. Az összefüggő száraz növényzet miatt a tűz terjedése rendkívül gyors volt. A tűz továbbterjedésének a gondozott, kaszált területek határa minden esetben gátat szabott.

Illegális szemétlerakók környékén ismétlődően keletkeztek a tűzesetek, általában kábelégetés miatt. A tűzesetek körülményeinek vizsgálata azt mutatja, hogy azokat túlnyomóan emberi felelőtlenség, gondatlanság okozza.

A mezőgazdasági területek égetéses tisztítása nem megengedett. A gazdáknak a betakarítást követően minél rövidebb időn belül el kell végezniük a tarlóhántást, illetve a területüket száraz növényzettől mentes állapotban kell tartaniuk.

Az országos tűzgyújtási tilalom ideje alatt az erdőterületeken a fásításokban és ezektől mért 200 m távolságon belül tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalom a települések belterületére is vonatkozik, ha ott erdőterületek találhatók. Ki kell emelni azonban, hogy a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata a tűzgyújtási tilalom idején sem tiltott.

A kerti hulladéktól a tulajdonosok általában égetéssel szabadulnak meg, mivel ez a legegyszerűbbnek tűnő és megszokott megoldás, pedig a kerti hulladék égetése a hatályos jogi szabályozás alapján tiltott.

Kérjük a Kedves Lakótársainkat, hogy jelen felhívásban foglaltakat tartsák be, mindazért, hogy kerületünkben minimálisra csökkentsük a majdan bekövetkező tűzesetek számát.