FELHÍVÁS - BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁS 2019.

Írta:  2019.03.25.

 

FELHÍVÁS

BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁS 2019.

Érvényes: 2019. március 25. – 2019. április 5.

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák, azaz ülnökök is részt vesznek az ítélkezésben.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (továbbiakban: Bjt.) 216. § (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy az ülnökök megbízatása 4 évre szól. A legutóbbi ülnökválasztásra 2015. évben került sor, akiknek a megbízatása ez évben, az új ülnökválasztástól számított 30 nap elteltével jár le.

A Magyar Köztársaság Elnöke 95/2019. (III.5.) KE határozatában a bírósági ülnökök választását 2019. március 7. és 2019. április 30. napja közé eső időtartamban tűzte ki.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a Budapest XVIII. és XIX. Kerületi Bírósághoz választ fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban ülnököket, az Országos Bírósági Hivatal elnöke 20.SZ/2019.(II.21.) OBHE határozatában megállapított létszám erejéig.

Bírósági ülnök lehet:

A Bjt. 212.§ (1) bekezdésében rögzített általános feltétel szerint ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

A fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban ülnökként a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) 680.§ (5) bekezdésében rögzített különös feltétel szerint kizárólag pedagógus, pszichológus és a gyermekvédelmi ellátórendszerben meghatározott, felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban ilyen munkakörben dolgozó személy vehet részt.

Az ülnök nem lehet tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat.

A jelölt a jelölés elfogadásáról írásban nyilatkozik. A jelöltnek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia büntetlen előéletét. Amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet.

Az ülnök megbízatása megszűnik a 70. év betöltésével.

 

Jelöltet állíthat:

A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei, a nem pedagógus ülnökeit az egyesületek, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint a Be. 680.§ (5) bek. c) pontja szerinti, a jelöltet a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben foglalkoztató vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

Ezúton felhívom a fent leírt feltételeknek megfelelő, kerületünkben működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézményeket, a gyermekvédelmi ellátórendszerben foglalkoztató szervezeteket, érdekképviseleti szerveket, hogy jelöljenek bírósági ülnöknek választható személyeket, akik az ismertetett feltételeknek megfelelnek!

 

A jelöléshez csatolni kell:

  • a jelölt jelölést elfogadó nyilatkozatát, amelynek tartalmaznia kell a Bjt. 214. § (1) bekezdésében felsorolt adatokat,
  • a jelölt bírósági ülnökök részére kiállított hatósági erkölcsi bizonyítványát, mely igazolja, hogy a jelölt büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt,
  • a jelölt megválasztásához szükséges adatokat és tényeket tartalmazó dokumentumokat (pedagógus, pszichológus diploma másolata, a Be. 680.§ (5) bek. c.) pontja szerinti munkáltatói igazolás).

A jelöléshez szükséges nyomtatványok a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatal Jogi Irodáján beszerezhetők vagy honlapunkról letölthetők a www.bp18.hu címről. Az ülnökválasztással kapcsolatos egyéb kérdésekben a 061/296-1300 telefonszámon (1220-as mellék) kaphatnak részletes tájékoztatást.

A jelöléseket tartalmazó „Bírósági ülnökké jelölés", továbbá „Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról" nyomtatványokat, valamint a jelölt hatósági erkölcsi bizonyítványát legkésőbb 2019. április 5. napján (péntek) 12.00 óráig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal Jogi Irodáján (1184 Budapest, Üllői út 400., 2. emelet 202. szoba).

Budapest, 2019. március 25.

Ughy Attila

polgármester

s.k.

dr. Molnár Ildikó

címzetes főjegyző

s.k.

Letölthető dokumentumok:

- Nyilatkozat fiatalkorúak büntető ügyében ülnökké jelölésről pdfLetöltés

- Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról pdfLetöltés

- Tájékoztató bírósági ülnökök jogairól és kötelezettségeiről pdfLetöltés

- Hivatalos felhívás pdfLetöltés