A nyolcvanéves város

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.05.19.

A XVIII. kerület idén ünnepli Pestszentlőrinc várossá válásának 80. évfordulóját, és ennek jegyében szervez az önkormányzat kiállítást, emléksétát, alkotói pályázatot és rendhagyó történelemórát. A május 24-i jubileumi tudományos helytörténeti konferenciát is e témakörben rendezi.

 

A XVIII. kerület 22 lakónegyedből (telepből) áll, emellett része a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Ferihegyen) és a Halmi-erdő. Az 1900-as évek elejétől a Bókay-telep és a „Villatelep” mellett egyre többen költöztek a Rendessy-, az Erzsébetés a Szemere-telepre. A két világháború között hozták létre Szent Imre-kertvárost. Pestszentlőrincen folyamatosan bővült a közintézmény-hálózat: iskolák, óvodák, több katolikus és református, továbbá egy-egy evangélikus, valamint unitárius templom, gyógyszertárak, posta, tűzoltóság, temető és mozik létesültek… Az 1920-as évek végén egyszerre öt új iskolát építettek, de ez csak átmenetileg enyhítette a zsúfoltságot. Két polgári iskola, továbbá kereskedelmi középiskola is nyílt a településen. Parkosították a Kossuth teret, az 50-es villamos vonalát 1929-ben meghosszabbították a mai Béke térig.

Pestszentlőrinc 1910-től önálló nagyközség, majd 1936-tól megyei város, amelynek első polgármestere Balogh Géza volt.

Pestszentlőrincen, a mai Havanna-lakótelep helyén az első világháború után a Magyar Lőszergyártó Rt. összeszerelő telepe üresen állt. Az épületeket, műhelyeket a Népjóléti Minisztérium a Magyarországtól elcsatolt területekről menekülők számára lakásokká alakíttatta át, illetve új lakóépületeket is épített. Ez lett az állami lakótelep.

Pestszentlőrincen számos civilszervezet, sportegyesület működött, a legismertebb közülük a Szentlőrinci Atlétikai Club (SZAC). A fiatal városban gimnáziumot, kultúrházakat létesítettek. Pestszentlőrinc mellett fontos, hogy megemlítsük Pestszentimrét (korábban Soroksárpéteri) is, amely szintén a mai XVIII. kerület része. Soroksárpéteri 1930-ban lett önálló nagyközség, 1931-ben – Szent Imre halálának 900. évfordulója tiszteletére – vette fel a Pestszentimre nevet. A krónika a csodák éveiként említi az önálló község első időszakát. A második világháború miatt az intenzív fejlődés egy időre megtorpant.

1950-ben Pestszentlőrincet és Pestszentimrét a főváros XVIII. kerületeként Budapesthez csatolták. Új gyárak, üzemek létesültek, a két település között villamosvonal épült, új közintézményeket hoztak létre. A homokos talaj megkötésére védőerdőt telepítettek. A háborús károk után helyreállított Ferihegyi repülőtéren 1950-től indult meg a polgári légi közlekedés.

A főváros részeként a XVIII. kerület egyre városiasabb arculatot öltött. A korábbi mezőgazdasági területeken modern lakótelepek épültek, jellegzetes középületekkel. Az első az 1960-as években a Lakatostelep volt. A KISZ-telepet (ma Szent Lőrinc-lakótelep) társadalmi munkával hozták létre. A kerületben, a Gilice téren működik a „Meteorológia”, hivatalos nevén a Marczell György Főobszervatórium. A XVIII. kerületben sok új közintézmény nyílt, épült: iskolák, óvodák, bölcsődék, rendelők, művelődési házak, posták, könyvtárak, sportlétesítmények.

Az 1980-as évek elején a tízemeletes lakóházakból kialakított Havanna-lakótelep, majd az évtized végén két újabb, lakópark jellegű lakónegyed építése kezdődött meg. A városközpontban a felszámolt téglagyár helyén új középületeket emeltek: szakrendelő intézetet, könyvtárat, sportcsarnokot, két középiskolát.
Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a XVIII. kerület arculata jelentősen megváltozott. Sikerült felújítani többek között a Pestszentimrei Közösségi Házat, megújult a szomszédos római katolikus templom és baptista imaház, a Hősök tere, valamint a művészeteknek és civilszervezeteknek otthont adó Imre-ház.

A Tér-Köz pályázatnak köszönhetően újjászületett a Kossuth tér, közösségi kert épült a Lakatos-lakótelepen, a Béke tér is új ruhát kapott. Játszóterek korszerűsödtek, piacok váltak modernebbé, járdák és utak épültek. Megújult a Zsebők Zoltán Szakrendelő, az Árpádházi Szent Margit Plébánia új templommal gazdagodott, és a szemeretelepi református és kopt közösség is új imahelyet épített. A XVIII. kerületben új lakóparkok épültek, és több paneltömböt is sikerült modernizálni. Pestszentlőrinc– Pestszentimre az energetikai fejlesztések területén szintén élen jár; az elmúlt években tucatnyi oktatási intézményben végeztek nyílászárócseréket és energetikai korszerűsítéseket.

A XVIII. kerület elmúlt évtizedeinek legnagyobb beruházása volt a csatornázás; három évtizednyi halogatás után, 2013-ban kezdődött meg és 2015 végén fejeződött be. Mintegy 90 kilométernyi csatorna és négy új szennyvízátemelő épült meg. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése elnevezésű projektnek köszönhetően Pestszentlőrinc– Pestszentimrén több mint 7300 család kapcsolódhatott a megépült korszerű szennyvízhálózathoz.

Az önkormányzat az említett beruházásokon kívül sokat tett azért is, hogy a XVIII. kerület kiérdemelje a „sportos” jelzőt. A helyi egyesületek támogatása, az egészséges életmód népszerűsítése mellett a sportkoncepció része az infrastruktúra- fejlesztés, valamint az ingyenes Lendületbe hozzuk önkormányzati program is, amely egész évben biztosítja a mozgás lehetőségét minden korosztály számára.

Pestszentimre büszkesége a néhány éve megépült Sportkastély, amely nemcsak impozáns, kulturális és szórakoztató rendezvényeknek ad helyet, de itt talált otthonra a főváros egyetlen NB 1-es férfikézilabda-csapata, a PLER– Budapest is. A Lőrinci Sportcentrumban 2013-ban az MLSZ pályázatának segítségével megújult az élőfüves pálya, felépült egy 200 férőhelyes lelátó, valamint egy új műfüves pályát is használhatnak a helyi lakosok. A Bókay-kert is évről évre szépül, és újabb lehetőségeket kínál. Négy évvel ezelőtt kezdődött meg a Park Uszoda és Strand megújítása, a terület rendezése, csinosítása. A kertben felépült a kalandpark is, amely egyedülálló szórakozási, sportolási lehetőséget nyújt. Megalakult a Városgazda Utánpótlás Akadémia, ahol kerületi gyermekek képzett edzők útmutatásával sajátítják el a különböző sportágak alapjait.

A kerület közösségi életét hagyományosan remek fesztiválok gazdagítják. A mára közel négyszáz gyermeket tanító komplex művészetoktatási intézmény, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola évek óta szervez népdalfesztivált, ahová az országból és a határon túlról egyaránt érkeznek vendégfellépők.

Azt pedig szinte felsorolni sem lehet, hányféle programmal várja a vendégeket a kerület a jubileumi év kapcsán, de azon kívül is az év minden időszakában. „Szeretünk itt... – ez a legfőbb, és azt gondolom: minden helytörténeti munka ezzel a megállapítással kezdődik és ezzel is ér véget” – fogalmazott a XVIII. kerület első embere, Ughy Attila polgármester még 2016 év elején, amikor a jubileumi évet megnyitotta.

Pestszentlőrinc várossá válása
Pestszentlőrinc 1873–1909 között közigazgatásilag Kispesthez tartozott, 1910-től önálló nagyközség lett. Amikor a déli peremtelepüléseket – Pestszenterzsébet, Kispest, Pestszentlőrinc – egy közösen építendő főgyűjtőcsatornával kívánta bekapcsolni a vármegye Budapest hálózatába, Kispest indítványozta Pestszentlőrinc visszacsatolását városukhoz. Erről a kispesti képviselő-testület 1928 nyarán határozatot hozott. Kispest terjeszkedni szeretett volna, de a főváros és Lőrinc közé szorult. Az egyesítésről a 30 ezer fős Pestszentlőrinc nagyközség hallani sem akart. Lakosságszáma, intézményrendszere, jövőbeli tervei okán inkább előre kívánt lépni. Kérvényezték a várossá válást. Hosszas vitákat követően a két település megállapodott abban, hogy Pestszentlőrinc 230 kataszteri hold területet átad Kispestnek. Ennek fejében az véglegesen lemondott minden területi igényéről, egyesítési tervéről, és mentesítette Pestszentlőrincet a főgyűjtőcsatorna építésének költségeitől. A pestszentlőrinci közgyűlés egy korábbi elutasító határozatot követően 1935-ben újból kérelmezte a várossá válást. Ezúttal sikerrel, mert 1936. január 1-jével Pestszentlőrinc nagyközség megyei jogú várossá alakulhatott. Budapest XVIII. kerülete – Pestszentlőrinc, Pestszentimre – két önálló település egyesítésével, 1950-ben jött létre. A település 98 400 (2013) lakosával Budapest ötödik legnagyobb lélekszámú kerülete. 

Aktuális hírek

A III. ütem

A III. ütem

2022.08.23. 650

Kivitelezés

Kivitelezés

2022.07.26. 586

Kérdések, válaszok

Kérdések, válaszok

2022.02.08. 1055

2022 kezdete

2022 kezdete

2022.01.06. 969

2021 nyara

2021 nyara

2021.06.15. 983

Így indult 2021

Így indult 2021

2021.01.04. 836

A COVID közbeszól

A COVID közbeszól

2020.12.18. 850

2020. Ősz

2020. Ősz

2020.09.10. 794

Kiegyensúlyozott élet

Kiegyensúlyozott élet

2020.06.07. 719

Tervek

Tervek

2020.01.03. 746

2019. Ősz

2019. Ősz

2019.09.10. 734

Családi nap

Családi nap

2019.06.05. 718